Pargasfullmäktige godkände förvaltningsstadgan efter omröstningar – men den måste fixas så fort som möjligt

Att bygga upp en förvaltningsstadga från rent bord är inget litet arbete. Men kontentan från måndagskvällens fullmäktigemöte, där den nya förvaltningsstadgan som träder i kraft vid årsskiftet godkändes, var att den kräver reparationsåtgärder så fort som möjligt.
Det som stod klart då dammet hade lagt sig var att det finns en utbredd oro för hur den tredje sektorns arbete kommer att tas i beaktande inom staden och stadens beslutsfattande då nämndstrukturen ses över och det nya livskraftsutskottet tar vid.
Pargas stads nya livskraftsutskott
- Är ett beredande organ med 11 fullmäktigeledamöter eller deras ersättare.
- Bereder tillsammans med tjänstemännen ärenden som har att göra med bl.a. livskraft, turism, strategier, välfärd, närings- och markpolitik, kultur och bibliotek, ungdomar och idrott att göra inför stadsstyrelsens sammanträden.
Remissförslag och omröstningar
Kultur- och idrottsnämndens ordförande Jan Eriksson (SFP) var den som först tog till orda då den allmänna diskussionen inleddes och han föreslog remiss för att bereda möjlighet att återinrätta kultur- och idrottsnämnden.
Förslaget understöddes av partikollegerna Tomas Jansén och Kyösti Kurvinen, men föll inte i god jord hos de övriga och föll med rösterna 4–28, tre tomma.
Att slopa områdesnämnderna (Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö) och i stället införa en gemensam skärgårdsnämnd föll inte heller i god jord hos alla, då man oroade sig för att också den nya nämnden riskerar att bli tandlös.
Bland andra Nina Söderlund (VF) och Markku Orell (Saml.) ville att man nu godkänner förvaltningsstadgan, men att man tar vid med korrigeringar så fort som möjligt.
Stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg (SFP) försvarade förvaltningsstadgan och påminde om att processen minsann varit delaktig.
– Det har varit en ytterst delaktig process, flera seminarier för fullmäktige har ordnats. Då man gör en så här stor omorganisering är den inte helt perfekt, därför har vi beslutat att vi gör en korrigeringsrunda i vår.
Flera ledamöter konstaterade vid olika tillfällen att det varit väldigt svårt att bilda sig en uppfattning om vad man i själva verket håller på att godkänna, eftersom det figurerat flera halvfärdiga versioner av förvaltningsstadgan i olika sammanhang.
Drygt fyra och en halv timme efter att fullmäktiges vice ordförande Tomas Björkroth (SFP) inledde mötet kunde man avsluta mötet – med en godkänd förvaltningsstadga som i sin tur fungerar som underlag för bland annat nästa års budget.

Vem som sitter i de nya nämnderna och i livskraftsutskottet klarnar den 12 december, då fullmäktige sammanträder följande gång.
På onsdag behandlar styrelsen också stadens budget för nästa år som i sin tur kommer till fullmäktige den 12 december.
Uppdaterad klockan 18:27 med rätt datum för när de nya nämnderna utses.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.