Förflytta dig till innehållet

Cancerforskare med rötterna i Pargas vann 100 000 euro – men hur gick det sen?

Pressbild
en kvinna med glasögon ler in i kameran

För fyra år sedan var cancerforskaren Sandra Jernström mitt uppe i förberedelserna för pitchningstävlingen Skolar Award i anslutning till Slush-evenemanget i Helsingfors.

Jernström som ursprungligen är från Pargas vann tävlingen och 100 000 euro för sin forskningsplan. Det gav henne möjligheten att anställa flera händer för att hjälpa till med forskningen.

LÄS OCKSÅ

Efter det har hon hunnit sitta med i juryn för motsvarande tävling året därpå, jobba med startup-projektet Flexpenser inom medicindosering och sedan oktober 2020 har hon jobbat i Paris som en av grundarna till företaget Okomera.

Just nu är hon i Finland för att delta i årets Slush-evenemang – men den här gången lämnar hon pitchandet till andra.

– Den här gången ska jag först och främst nätverka och träffa potentiella finansiärer och faktiskt också försöka hinna ta del av åtminstone en del av det övriga programmet under Slush. Sanna Marin tänkte jag åtminstone hinna se under torsdagen.

Stockholm och Karolinska blev Paris och ett eget startupföretag – hur gick det så?

– Efter att jag vann priset hösten 2018 fortsatte jag som sagt med forskningen på KI, men en av forskarna jag arbetade tillsammans med fick ett arbetserbjudande i San Francisco som han hakade på. Då hade jag ingen att riktigt jobba vidare med, men tack vare honom kom jag i kontakt med andra forskare i Frankrike som hade utvecklat en fantastisk teknologi för att jobba med precisionsmedicinering av biopsier från patienter.

En perfekt match

Det visade sig att de var intresserade av att utveckla sin teknologi för att använda den inom cancerforskningen samtidigt som hon ville fortsätta med sin forskning kring precisionsmedicineringen.

– Då vi snackade ihop oss visade det sig att våra ambitioner matchade, men beslutet att dra till Paris med familjen var inte så enkelt. Men samtidigt konstaterade min man att det här är vad du drömt om.

Två år (?) i Paris

Tanken om att byta Stockholm mot Paris såldes in med en pitch om att det handlade om ett tvåårigt äventyr, åtminstone till en början. Barnen hade lättare att acceptera beslutet då det finns en tydlig bakre gräns.

Sist och slutligen gick det så att det första året blev rätt långt på distans från Stockholm i och med lockdownen, vilket gjorde att det inte spelade så stor roll var man rent fysiskt befann sig.

– Men i augusti i fjol började barnen i skola i Frankrike och sedan dess har vi bott där hela familjen.

Franskan har börjat sätta sig, men jobbet går numera för det mesta på engelska. Företaget är internationellt med medarbetare från världens alla hörn.

– Trots att jag numera läser till och med juridiska texter på franska rätt bra är det tungt i längden att arbeta på sitt fjärdespråk. Men visst är jag imponerad över hur fort barnen lärt sig franska.

Rätt behandling för rätt sak

Företaget som Jernström grundade tillsammans med Raphaël Tomasi och Charles Baroud heter Okomera och har som målsättning att installera apparaturen som företaget utvecklat på sjukhusen.

Det handlar om en maskin som ur en biopsi (provbit) kan skapa upp till omkring tusen identiska mikrotumörer som man sedan kan genomföra läkemedelsscreening på. Varje enskild mikrotumör från en specifik patient kan testas med sitt eget läkemedel eller kombinationer av läkemedel för att få fram den optimala behandlingen för patienten i fråga.

– I dagens läge har man ofta en uppsättning av läkemedel som används för att behandla en cancerform, men man vet inte alltid exakt vilket läkemedel som man borde använda. Alla läkemedel påverkar patienten, trots att de inte nödvändigtvis påverkar cancern i sig. Det orsakar onödig påfrestning hos patienten och blir dessutom dyrare än det behöver bli. Vi försöker med kliniska studier visa att vår teknologi kan hjälpa till med att välja rätt medicinering.

Målsättningen är att få Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s godkännande och en CE-märkning för den in vitro-diagnostik som företaget utvecklat – ett bevis på att metoden fungerar och är pålitlig.

Företaget har vuxit från att ha sysselsatt fem personer till 14 på två år. En privat investering år 2021 gjorde tillväxten möjlig och orsaken till att Jernström är i Finland nu är den planerade investeringsrundan i början av nästa år.

– I dagens läge samarbetar vi med Gustave Roussy-sjukhuset i Frankrike som är Europas största cancercenter, men söker också samarbetspartners utanför Frankrike.

Finansiering behövs

Medan Jernström är i Finland på Slush är företagets vd och en av grundarna i San Francisco och besöker Berkeley Sky Deck, ett acceleratorprogram vid University of California.

en mässhall med cafébordSlush/Samuli Pentti
Den här gången ska Sandra Jernström främst nätverka under Slush. Bilden är från fjolårets evenemang.

– Men samtidigt är vi måna om att företaget fortsättningsvis ska vara europeiskt. Jag vill att alla man själv känner också ska ha nytta av den forskning vi gör.

Det är också det som driver henne vidare.

Pargas blir det kring jul

För Jernströms del blir det inte ens ett besök till de gamla hemtrakterna i Pargas den här gången, utan två intensiva dagar i Helsingfors.

– Det handlar om att hålla möten med potentiella samarbetspartners, nätverka och försöka få synlighet för företaget så gott det går. Jag ska se till att också boka in lunchen så jag inte glömmer den, skrattar hon.

Men kring jul ska det i alla fall bli några avkopplande semesterdagar tillsammans med familjen i Pargas, det är säkert.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter