Ny enkät visar: Åländska ungdomar mår sämre än genomsnittet
Ungdomar mellan 15 och 19 år mår sämre på Åland än i Svenskfinland. Det visar enkätundersökningen Ungdomsbarometern som den finländska tankesmedjan Magma har gjort.
De åländska ungdomarna känner i högre grad prestationsångest och stress, samt betygsätter sin psykiska hälsa och sin familjesituation något lägre.
De åländska resultaten skiljer sig inte så mycket från de totala, men på de flesta av frågorna har de åländska ungdomarna svarat i mer negativa ordalag. Åland rankas dock högst när det gäller deltagande i fritidsverksamhet.
Hela 65 procent av de åländska ungdomarna som deltagit i enkäten har angett att de deltar i någon form av arrangerad fritidsverksamhet och 30 procent deltar i verksamhet som anordnas specifikt för ungdomar på hemorten, till exempel en ungdomsgård.
Andelen åländska deltagare i enkäten är relativt hög, men alla kommuner finns inte representerade i undersökningen, vilket gör det svårt att dra några långtgående slutsatser, skriver Magma.
Negativ utveckling
Ett av påståendena lyder: ”Jag känner att mitt liv har ett mål och en mening”.
Där har 71 procent av alla svarande svarat att de är av helt eller delvis samma åsikt. De som har svarat att de är helt av samma åsikt uppgår dock endast till 30 procent, en halvering jämfört med för bara fyra år sedan.
Samma negativa utveckling syns i resultaten gällande påståendet: ”Jag känner att jag är värdefull”, där en knapp tredjedel har svarat att de helt håller med. Dock mår fortfarande majoriteten av ungdomarna bra, skriver Magma, även om den negativa trenden i ungas mående är tydlig – särskilt bland flickorna.
Det som ger mening med livet är främst kompisar, på andra plats kommer familjen och sedan eventuell partner samt umgänge med andra.
91 från Åland
Nio av Ålands 16 kommuner finns representerade i undersökningen: Mariehamn, Jomala, Finström, Hammarland, Eckerö, Lemland, Vårdö, Saltvik och Föglö. Av 889 kom 91 svarspersoner från Åland, alltså en andel på runt 10,2 procent. Magma har också publicerat de åländska svaren separat och i förhållande till övriga Svenskfinland.
Ungdomsbarometern
Magmas svenskspråkiga ungdomsbarometer belyser hur svenskspråkiga unga ser på sitt liv, sitt mående och sin framtid. Våren 2022 utfördes mätningen för tredje gången.
Den totala svarsprocenten låg på 18 procent.
Undersökningen är finansierad av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
I enkäten ställs frågor om ungdomarnas psykiska hälsa, hemförhållanden, könsidentitet och fysiska kondition och svarspersonerna har på vissa frågor kunnat ge poäng på en skala mellan fyra och tio (i enlighet med vitsorden i skolan) för att illustrera hur nöjda de är med sin tillvaro medan andra frågor har skrivits i form av påståenden där de fått bedöma om man helt håller med, delvis håller med, är delvis av annan åsikt eller helt av annan åsikt. Enkäten innehåller också ett antal ja- och nej-frågor.
I enkäten fanns också frågor om att tillhöra en minoritet riktade specifikt till svenskspråkiga ungdomar som bor i Finland.
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.