Förflytta dig till innehållet

Gullkrona blir Skärgårdshavets största privata marina skyddsområde – 4 800 hektar undervattensnatur skyddas

Jaakko Ruola/BSAG
Flygfoto av skärgårdsöar i solsken
Gullkrona marina skyddsområde ligger i Pargas, söder om Nagu.

Den här hösten skrevs ett stycke av Östersjöns historia, då Skärgårdshavets största privata marina skyddsområde inrättades på vattenområdet runt ön Gullkrona. Skyddandet av den biologiska mångfalden hjälper det känsliga Östersjön att motstå hot från klimatförändringen och övergödning.  

Markägarna gjorde ett enhälligt beslut om att stifta skyddsområdet redan i maj 2021. Nu har området fått en officiell skyddsstatus från Egentliga Finlands NTM-central.

Gullkrona marina skyddsområde ligger i Pargas, söder om Nagu. I och med att området skyddas, förbjuds vattenbruk, upptagning av sand och andra aktiviteter som i hög grad påverkar havsbottnen.

I området växer en ålgräsäng, vid den kommer ett ankringsförbud att gälla. Under fåglarnas häckningstid gäller rörelseförbud runt fåglarnas häckningsöar.

Gullkrona marina skyddsområde är 4 800 hektar stort och därmed det största privata skyddsområdet i Skärgårdshavet. I genomsnitt är privata skyddsområden i Östersjön ca 280 hektar stora.

Karta över skyddsområdeBSAG
Det marina skyddsområdet omfattar 4 800 hektar. Klicka för större bild.

Östersjön behöver artmångfalden för att må bra

Skyddandet av Östersjöns biologiska mångfald är viktigt, eftersom mångfalden av arter och levnadsmiljöer hjälper havet att klara av hoten som exempelvis klimatförändringen och övergödning innebär.

Data som har samlats inom inventeringsprogrammet för marin undervattensnatur (VELMU), visar att de grunda strandvattnen oftast är mest rika på biologisk mångfald. Skärgården utgör alltså undervattensmiljöns skattkammare i Östersjön.

Strandvattnen är ofta ägda av privatpersoner, därför är inrättandet av ett privat skyddsområde ett konkret sätt för markägaren att hjälpa Östersjön.

— Vi är glada att vår ö råkar vara på en plats där det finns ett så aktivt och handlingskraftigt fiskelag. För mig har skärgården kring Gullkrona i årtionden varit en alldeles särskilt älskad plats där jag finner lugn och ro. Vi har följt med utvecklingen av Östersjöns tillstånd under årens lopp, ibland med mycket tungt sinne. Det är särskilt betydelsefullt att den här miljön, havet och allt liv det innefattar, nu skyddas genom konkreta åtgärder, gläder sig fiskelagsmedlemmen Satu Helkama

Finlands, EU:s och FN:s gemensamma mål är att minst 30 % av land- och havsområden ska vara skyddade senast år 2030.

För att naturskyddet ska fungera effektivt, behöver skyddsåtgärderna riktas till områden med störst biologisk mångfald. Det behövs även mera privata naturskyddsområden för att uppnå målet om att skydda 30 %. Markägare bör uppmuntras till naturskyddsåtgärder och skyddsprocessen behöver göras så enkel och tilltalande som möjligt för markägaren.

Inspiration till att bilda privata skyddsområden

För att inrätta ett skyddsområde på privatägda vattenområden, krävs det att alla markägare ger sitt godkännande. Alla bestämmelser angående naturskyddet och begränsningarna som införts har redan från början formats tillsammans med markägarna, alltså Gullkrona fiskelag.

Genom hela processen har man beaktat att begränsningarna inte ska orsaka orimliga förhinder för lokalbefolkningen. Exempelvis fiske, jakt och byggande har inte begränsats.

— För oss har det alltid varit oerhört viktigt att respektera skärgårdens naturvärden och mångfald. Vi är mycket glada över att vi tillsammans med de andra delägarna har kunnat bidra till initiativet att bilda skyddsområdet. Jag hoppas att det här pilotprojektet funderar som exempel och inspirerar till att andra motsvarande skyddsområden bildas, konstaterar fiskelagsmedlemmen Irina Wahlström.

Naturskyddet i Gullkrona är en gemensam insats

Baltic Sea Action Group (BSAG) har koordinerat Gullkronas skyddsprocess, men själva skyddsansökan gjordes i fiskelagets namn.

Man har från början samarbetat med Egentliga Finlands NTM-central, Forststyrelsen, Finlands miljöcentral och Miljöministeriet. 

— För att skydda ett stort havsområde som Gullkrona, behövs mångsidiga kunskaper och växelverkan mellan olika parter. Hjälpen som sakkunniga har bidragit med har varit ovärderlig. Vårt mål är att förtydliga skyddsprocessen så att tillvägagångssättet blir enklare och mera lockande för privata markägare, berättar BSAG:s projektledare Anna Klemelä.

— Beslutet om att stifta ett privat skyddsområde på Gullkronas samfällda vatten var exceptionellt i många avseenden. Bakgrundsarbetet gjordes av en omfattande samarbetsgrupp om drevs av BSAG och Forststyrelsen tog reda på områdets naturvärden, som fungerar som grund för skyddsbeslutet. Genom VELMU-programmet börjar vi bättre förstå de skyddsvärda naturvärdena och NTM-centralen hoppas att Gullkrona fungerar som exempel för andra, kommenterar Egentliga Finlands NTM-centrals överinspektör Leena Lehtomaa.

Vegetation på havsbottenJukka Rapo/BSAG
Undervattensnatur. I området kring Gullkrona växer en ålgräsäng, där ett ankringsförbud kommer att gälla. Den här bilden är tagen utanför Örö i september 2021.

Skyddsåtgärderna i Gullkrona är en del av BSAG:s projekthelhet för marina miljöskydd, där målet är att öka mängden privata marina skyddsområden i Östersjön.

Skyddsarbetet började 2019 i projektet Ett levande Östersjön som finansieras av Ålandsbankens Östersjöprojekt, projektet fortsätter ännu.

BSAG är även med i projektet LIFE IP-BIODIVERSEA som utvecklar Östersjöns skyddsnätverk och som finansieras av EU:s LIFE-program. Nästa sommar börjar SaaristoRider (SAARI) projektet, där vattenkvaliteten runtom Gullkrona kartläggs, med finansiering av Egentliga Finlands Förbund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter