Tre gånger större risk för invandrarunga att bli mobbade i skolan – fördomar mot invandrare lever kvar, säger ÅA-doktorand

Enligt en studie som gjorts av forskare vid Åbo Akademi löper unga med invandrarbakgrund tre gånger större risk för att utsättas för mobbning och etnisk diskriminering än ungdomar av finländsk härkomst.
Det leder till att de inte känner sig hemma i skolan, och själva uppvisar tre gånger mer våldsamt beteende än finländska unga.
I studien granskas den sociala ojämlikhetsklyftan mellan ungdomar av finländsk härkomst och invandrarungdomar i Österbotten. Forskarna tittade på mobbning och etnisk diskriminering och hur det här påverkade ungdomarnas känsla av skoltillhörighet.
– Hela 8,5 procent av Finlands befolkning består av invandrare, och siffran växer hela tiden. Så gott som alla finländska unga har klasskamrater med invandrarbakgrund, men fördomar mot invandrare finns ändå kvar. Det finns överhuvudtaget väldigt lite forskning kring unga invandrare och mobbning. Vi ville därför granska huruvida alla unga behandlas rättvist av skolkamrater och lärare, säger Isik Ulubas, doktorand i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.
Skoltillhörighet viktig för ungas välmående
Att känna så kallade skoltillhörighet är mycket viktigt i tonåren, framhåller forskarna.
Med skoltillhörighet avses alltså i vilken utsträckning elever känner sig personligen accepterade, respekterade, inkluderade och stöttade av andra i skolans sociala miljö.
Tidigare forskning har visat att när ungdomar känner sig accepterade av skolkamrater och lärare ökar deras känsla av skoltillhörighet. De är mindre benägna att hoppa av skolan och är framför allt mindre våldsamma.
Unga som däremot ständigt utsätts för mobbning och diskriminering riskerar att som vuxna ha lägre utbildning, lägre inkomster och fler hälsoproblem än den övriga befolkningen.
– Detta är ett allvarligt problem ur ett jämlikhetsperspektiv. Vi efterlyser mer forskning och bättre samarbete mellan forskare, lärare och beslutsfattare för att vi ska kunna förbättra situationen. Alla barn, oberoende av härkomst, har rätt till en socialt jämlik och rättvis skolmiljö, säger Isik Ulubas.
I studien som utfördes 2019 deltog 1 827 elever på högstadiet och gymnasiet i både finsk- och svenskspråkiga skolor i Österbotten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.