Snart inleds influensavaccineringarna – många får det gratis

Många kommuner inleder influensavaccinationer av personer som hör till riskgrupperna för influensa i början av november, däribland Åbo. I Kimitoön inleds vaccinering den 14 november.
Alla som riskerar drabbas av allvarlig influensa får avgiftsfritt influensavaccin. Det är 65 år fyllda, barn i åldern mellan 6 månader och 6 år, gravida kvinnor eller personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till riskgrupper.
Också de här grupperna får gratis vaccin: män som inleder sin beväringstjänst och kvinnor som inleder frivillig militärtjänst, personer som bor eller vistas långvarigt i anstaltsliknande förhållanden, anställda inom social- och hälsovården och läkemedelsförsörjningen som deltar i den direkta vården eller omsorgen av patienter eller klienter, personer som upprepade gånger har nära kontakt med en person som är särskilt mottaglig för allvarlig influensa eller med en person som är utsatt för allvarlig influensa och som inte kan skyddas med influensavaccin.
THL rekommenderar influensavaccin även för personer som upprepade gånger är i närkontakt med personer som är mottagliga för allvarlig influensa, men som inte hör till gruppen för avgiftsfri vaccination. De måste betala för vaccinet själva.
Influensa kan orsaka farliga följdsjukdomar, såsom lunginflammation, i synnerhet för personer som hör till riskgrupper.
Vaccin och nässprej
Under influensasäsongen 2022–2023 används vaccinet Vaxigrip Tetra som injiceras för alla åldersgrupper samt nässprej-vaccinet Fluenz Tetra som är avsett för 2–6-åringar.
Samma preparat användes också under förra säsong, men av de fyra virusstammarna i dem har två bytts ut jämfört med i fjol, i enlighet med WHO:s rekommendation.
I höst rekommenderas en coronaboosterdos för alla som fyllt 65 år, alla som fyllt 18 år och som hör till riskgrupperna för corona och alla som fyllt 12 år med kraftigt immunbrist. Boosterdosen rekommenderas oberoende av hur många coronavaccindoser man har fått eller hur många gånger man har haft coronasjukdomen.
Det bör dock ha gått minst tre månader sedan föregående coronavaccin eller insjuknande för att vaccinet ska vara till önskad nytta.
— Om den som ska vaccineras ska få både corona- och influensavaccin rekommenderas det att de ges vid samma besök. På så sätt sparar man både den vaccinerades tid och hälso- och sjukvårdens resurser, säger THL:s sakkunniga Mika Muhonen.
Kommunerna hr i mån av egna möjligheter kunnat påbörja höst-vinterns corona-boostervaccinationer också tidigare, innan influensavaccineringarna.
De som har rätt till gratis influensavaccination kan få vaccinet på den egna hälsocentralen eller rådgivningen. Kommunerna informerar inom sitt område om hur influensavaccinationerna ordnas och när och var man kan ta vaccinationen.
Andra än de som har rätt till avgiftsfri vaccination kan köpa vaccinet på apoteket på läkarrecept och få det injicerat till exempel på hälsostationen. Vaccinet kan också fås på en privat läkarstation. En del arbetsgivare erbjuder sina anställda vaccination via företagshälsovården.
Influensaepidemin har ännu inte börjat i Finland. Under hösten har små mängder influensafynd rapporterats till registret över smittsamma sjukdomar varje vecka, men ingen ökning av antalet fall kan konstateras.
THL följer upp hur influensasäsongen framskrider och uppdaterar den aktuella influensaöversikten under hela säsongen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.