Mer svenskt samtalsstöd till unga som mår dåligt – på måndagen är det världsdagen för psykisk hälsa
Från och med måndagen får man svensk hjälp via Sekasin-chatten i samarbete med den väletablerade Ärligt talat-chatten.
Den svenskspråkiga chatten kommer också att utvecklas tillsammans med andra svenskspråkiga tjänster. Man samarbetar bland annat med Finlands Röda Kors Åbolands distrikt, Krisjouren för unga från Helsingfors mission, kriscentret Valo i Österbotten (Mieli rf).
– Det är fint att Sekasin-chatten kan svara på behovet av hjälp när Ärligt talat-chatten är stängd. Det viktigaste är att svenskspråkiga ungdomar hittar hjälp så lätt som möjligt, säger Jessica Lerche, utvecklingschef på Luckan, i ett pressmeddelande.
Enligt THL utövar 20 procent av unga i Finland självskadebeteende och 10–15 procent överväger eller tänker på självmord regelbundet. År 2022 har en tredjedel av det självmordsförebyggande centrets klienter varit unga i åldern 18–29 år.
En dryg tredjedel av de unga som deltog i den finskspråkiga Nuorisobarometri-undersökningen har sökt hjälp för psykiska eller missbruksrelaterade problem, enligt preliminära uppgifter som publiceras nästa år. När man söker hjälp och uttrycker sina egna känslor betonas vikten av att kunna göra det på sitt eget modersmål.
– Vi behöver fler tjänster med låg tröskel som är lätta för unga att få tillgång till – och där hjälp finns tillgänglig på deras modersmål, säger Satu Raappana, verksamhetsledare för Sekasin-kollektivet.
Varje år görs 170 000 kontaktförsök till Sekasin-chatten. Den svenska chatten öppnar måndagen den 10 oktober, på världsdagen för psykisk hälsa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.