Öppet hus i familjecentret i Pargas – i tisdags fick man titta in också bakom de dörrar som vanligtvis hålls stängda

Den efterlängtade öppet hus-eftermiddagen i familjecentret på Vapparvägen blev äntligen av i tisdags. Verksamhetscentralen Kikaren, som ligger i nedre våningen av familjecentret, hade bakat bullar till kaffe- och saftbjudningen, och familjecentrets personal hade också ordnat med en detektivuppgift för barnen och ansiktsmålning.
Kikaren delar nedre våningen med småbarnspedagogiken och dessutom finns ett mötesrum där man till exempel ordnar olika interna utbildningar.

Åtminstone hos Kikaren verkar ansvariga handledaren Caroline Backman och socialhandledare Arja Santapukki nöjda med de nya utrymmena som är ljusa och öppna.
På Kikaren som också har en skild ingång på nedre plan ordnar man bland annat olika temadagar med karaoke, konst, bakning och motionsdagar.
Rörelseväskor delas snart ut
I ett av rummen på nedre våningen hittas projektledare Aija Mäkinen som fram till årets slut jobbar med projektet Fart på påkarna 2 – rörelseglädje i skärin. Som ett led i projektet kommer alla grupper inom småbarnspedagogiken i Pargas att få en egen rörelseväska som också kan lånas hem.

– I väskan finns bland annat en tärning med olika rörelseövningar man kan göra hemma, en frisbee, rörelsedagböcker som barnen kan fylla i tillsammans med någon vuxen och en karta över rörelseplatser i Pargas, berättar Mäkinen.
Dessutom finns det videoinnehåll med olika rörelsetips som länkats via qr-koder som finns i materialet i ryggsäcken. Ryggsäckar kan också lånas hem från biblioteken.
I övre våningen hittas flyktingverksamheten, socialservice för både barnfamiljer och vuxna, rådgivningen, familjerådgivningen, psykologer och talterapeuter samt ÅUCS ungdoms- och vuxenpsykiatri.

Social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström påminner om att familjecenterverksamheten i Pargas har långa anor, i och med att man verkat i familjehuset Ankaret i över tio års tid.
– Då det var aktuellt med flytten till Vapparvägen fanns det en viss oro för att man inte längre skulle ligga lika centralt som tidigare, men den oron känns kanske delvis obefogad. Fördelarna med närheten till annan service såsom tandvård, fysioterapi och diabetesmottagning måste man också ta i beaktande.
De här funktionerna finns i familjecentret
- Flyktingverksamhet
- Socialservice för vuxna
- Socialservice för barnfamiljer
- Talterapi
- Mödra- och barnrådgivning
- Preventivrådgivning
- Psykologer och familjerådgivning
- Kikarens verksamhetscentral
- Småbarnspedagogiken
- ÅUCS ungdomspsykiatri
- ÅUCS vuxenpsykiatri
Hon sticker inte heller under stol med att man i Pargas hoppas på att den starka, tvåspråkiga verksamhet man nu enat under ett tak ska kunna utvecklas vidare då välfärdsområdet tar över. Ett starkare samarbete med Kimitoön och det svenskspråkiga Åbo finns på önskelistan.
Familjerådgivningstjänster köper Kimitoöns kommun redan i nuläget av Pargas under en dag i veckan.
På rätt spår?
Det kommande välfärdsområdet ordnade för en dryg vecka sedan en workshop kring familjecentren under ledning av projektchef Sami Luoto i S:t Karins, där man bland annat funderade på olika modeller för hur de kommande familjecentren ska fungera – som nätverk, fysiska enheter och digitalt.
Det känns som att man i Pargas redan rätt långt är inne på precis de spår som stakades ut under workshopen. De nära kontakterna mellan bildningen och social- och hälsovårdssidan samt de smidiga kontakterna mellan rådgivnings- och socialservicetjänster finns redan.
Självklart är helheten lättare att omfatta i en mindre kommun än i en större kommun – men konceptet Pargas gått in för redan för över tio år sedan ser ut att hålla måttet.
Tredje sektorns aktörer, i Pargas just nu Folkhälsan, Barnavårdsföreningen i Finland och församlingarna, har alla egna verksamhetsutrymmen men staden och tredje sektorn har planer på ett nätverk för att ”släta ut väggarna” och skapa ett nätverk där också tredje sektorn är med. Man har redan träffats en gång och har nästa träff inprickad den 15 november.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.