Coronan pinar fortfarande Åbos och Pargas hälsovård – avdelningar måste stängas på grund av sjukdomsfall

– Läget är oroväckande. Det är fakta.
Det är Åbo stads social- och hälsovårdsdirektör Riitta Liuksas svar på min fråga om hur det ser ut på stadens bäddavdelningar och serviceboenden just nu. Det stora problemet är bristen på platser för patienter som har varit på ÅUCS akutenhet och borde skickas vidare på eftervård till någon av stadens vårdenheter.
Att situationen är så svår beror på två saker, säger Liuksa: Personalbrist och covid-19.
– Det är både patienter och personal som insjuknar och vi har inte kunnat ta emot nya patienter på vissa avdelningar. Det rör sig betydligt mer coronavirus än vad som syns i offentligheten och epidemin är absolut inte förbi.
Kan det bli aktuellt med nya begränsningar och besöksförbud?
– Nej, det tror jag inte. På de avdelningar som har drabbats har vi förstås vidtagit alla nödvändiga säkerhetsåtgärder, men jag hoppas att vi inte blir tvungna att införa några allmänna begränsningar.
Inom stadens egna vårdenheter ser personalläget någorlunda bra ut. På sommaren stängdes en del avdelningar på grund av personalbrist, men nu har vi småningom kunnat öppna dem igen, säger Liuksa.
Värre är det på de privata vårdhem som staden köper tjänster av.
– Där finns tiotals lediga bäddar, men man kan inte ta emot nya patienter eftersom det inte finns personal.
På stadssjukhuset väntar flera personer på att få en plats på ett serviceboende. Det betyder att sjukhuset inte heller har plats för nya patienter från ÅUCS.
De blir i stället i värsta fall liggande flera dagar i korridorerna på ÅUCS akutenhet i väntan på att komma vidare och den onda cirkeln är sluten.
– Vårdkedjan är som ett pussel. När en bit saknas faller hela pusslet ihop. Men vi gör allt vi kan för att det att fungera, säger Liuksa.
Svårt också i Pargas
I Pargas är coronaläget också illa. Tio patienter på akutavdelningen har insjuknat och isolerats, säger social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström.
– Avdelningen är i princip öppen, men vi tar inte mot nya patienter och vi rekommenderar att man inte besöker avdelningen.
Situationen är den samma som i Åbo. När de egna vårdenheterna är stängda på grund av covid-19 eller personalbrist växer köerna och trycket på ÅUCS akuten växer.
– Då vi inte kan ta emot patienter brister vårdkedjan och det är inte bra. Situationen är allvarlig, säger Lindström.
På akutavdelningen finns det 20 platser. För tillfället är 15 patienter intagna på avdelningen.
Artikeln och rubriken uppdaterad med uppgifterna från Pargas 3.10 klockan 16.45
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.