Lokala rederier undviker gasläckorna i Östersjön – hittills har trafiken löpt utan dramatik

De tre läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2, som går på havsbottnen mellan Ryssland och Tyskland, har än så länge inte påverkat frakttrafiken på Östersjön i någon större skala.
Läckorna, två nordost om den danska ön Bornholm och en lite längre söderut, upptäcktes på måndag och tisdag och flera experter har talat om att de troligen är orsakade av sabotage.
Det mesta tycks peka mot att Ryssland är skyldigt till att förstöra sin egen gasledning och i längden kan det här betyda en eskalering av den militära situationen i Östersjön. Ryssland har gjort uttalanden där man säger att det är absurt att landet skulle stå bakom sabotaget.
”Jag räknar ner till den stund då Ryssland påstår att de inleder ett uppdrag för att ’säkra’ Nord Stream 2 (och 1) över hela gasledningen”, skriver Charly Salonius-Pasternak , expert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, på Twitter.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto meddelar på samma plattform att han har fört samtal med de nordiska kollegorna, Sveriges utrikesminister Ann Linde och Danmarks dito Jeppe Kofot .
”Det är av största vikt att en grundlig undersökning görs. Inverkan på miljön är allvarlig”, skriver Haavisto.
Kort om läckorna
- Natten till måndagen uppdagades ett tryckfall i den ännu oöppnade Nord Stream 2. Det härleddes till ett stort läckage sydost om den danska ön Bornholm.
- På måndagskvällen föll trycket också i Nord Stream 1, och senare hittades de två läckorna på den ledningen också.
- Både Sverige, Danmark och internationella experter hävdar att läckorna orsakades av sabotage, bland annat uppmätte seismologiska institutet i Sverige aktivitet som stämmer överens med explosioner vid de tidpunkter som tryckfallet märktes.
- De flesta internationella experter säger i nuläget att det mesta pekar på att det är Ryssland som står bakom sabotaget. Ryssland har förnekat detta, men också sagt att man inte kan reparera skadorna om inte de sanktioner som finns mot landet just nu upphör.
Än så länge har händelsen ändå inte påverkat de rederier från vår region som opererar i området. Under onsdagen passerade åtminstone tre av Finnlines fraktfartyg inom ett par tiotal sjömil från läckorna, men enligt rederiet är det ingen fara för vare sig frakt eller passagerare.
”Vi planerar våra rutter utgående från våra passagerares och våra besättningars säkerhet, och har ett tätt samarbete med myndigheterna – både i Finland och utomlands”, skriver rederiets kommunikationschef Heidi Österberg i ett mejl till ÅU.
Enligt henne har man följt med läget noga sedan Ukrainakrigets utbrott, och situationen har inte ändrats i och med läckorna.
”Vi kör omvägar kring läckorna enligt de anvisningar vi har fått, på ett säkerhetsavstånd på fem sjömil, alltså runt tio kilometer”.
”Påverkar oss marginellt för närvarande”
Åborederiet Meriauras fartyg M/S Mirva VG passerade läckorna onsdag förmiddag. Enligt bolagets vd Beppe Rosin har inga speciella rapporter kommit från fartyget.
– Nej, bara att det är bra väder, säger han och skrattar, men fortsätter sedan:
– Myndigheterna har upprättat en säkerhetszon på fem sjömil kring läckorna, så det är vad som gäller för passerande fartyg.

För Meriauras del har läckorna inte inneburit några störningar, men Rosin säger att de är tvungna att hålla sig alerta.
– Det påverkar oss marginellt för närvarande och vi följer helt enkelt de direktiv vi får, för hur vi ska gå tillväga i området.
Han har inte hunnit fundera över ett värsta tänkbara scenario ännu i det här skedet.
– Men det skulle väl vara om det uppstår fler hål eller läckor längs med ledningen och handelsrutter omdirigeras eller rent av stängs av. Då blir det förseningar och kostnaderna börjar dra i väg.
”Hoppas på diplomatisk lösning”
På S:t Karinsrederiet Langh Ship säger vd Laura Langh-Lagerlöf att man följer med situationen, men att man inte kan göra så mycket mer i nuläget.
– Vi kör förbi området några gånger i veckan, så visst påverkar det oss till en viss grad. När nyheterna om läckan kom, så tog vi kontakt med Traficom. De rekommenderar att vi följer de danska och svenska sjörfartsmyndigheternas direktiv, säger hon.

Om situationen i Östersjön eskalerar får man ta det som det kommer, menar Langh-Lagerlöf.
– Det lär ju inte gå så långt att lasttrafiken stoppas helt, men om det mot förmodan går så långt finns det inte mycket vi kan göra. Vi hoppas bara att situationen går att lösa på diplomatisk väg och att den inte eskalerar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.