Ökat intresse för Birka Stockholm som är till salu i Mariehamn – ”Marknaden vaknar till liv”

Efter två svåra pandemiår har läget ljusnat för rederierna. Passagerarmängderna har ökat och Tallink Silja hade i juli flera passagerare än man haft på tre år. Också Viking Line gjorde en rekordsommar med nästan två miljoner passagerare på sina fartyg.
Det ökade intresset för kryssningar märks också på marknaden för begagnade fartyg. Rederi ab Eckerö har haft Birka Stockholm till salu i över två år, men intresset har varit svalt. Nu har det skett en viss förändring, säger vd Björn Blomqvist .
– Under pandemin stod 85–90 procent av kryssningsfartygen stilla, nu är situationen omvänd och 85–90 procent av dem är i trafik. Man märker att marknaden för att köpa och sälja börjar vakna till liv.
– I somras märkte vi en ökad aktivitet bland rederier som är intresserade av Birka Stockholm och som ville ta del av ritningar och specifikationer eller som ville komma och inspektera henne.

Blomqvist säger att 2–3 intressenter har varit i Mariehamn för se på Birka Stockholm och att flera kan vara på väg senare i höst.
– Men det betyder inte att vi är i närheten av en affär eller att vi skulle sälja henne inom den närmaste framtiden. En affär kan förstås ske snabbt, men för tillfället finns det inget konkret att berätta.
Falsk annons förvirrar
På sajten Yachtworld.com finns en annons om att Birka är till salu för 70 miljoner euro. Blomqvist beskriver sajten som oseriös och säger att rederiet inte har någonting med webbsidan att göra.
– Jag har ingen aning om hur annonsen har hamnat där. Det finns en massa liknande sidor och nyhetsbrev som drivs på hobbybasis från bland annat Sydostasien och som inte har någonting med verkligheten att göra.
I fjol lanserades en idé om att bygga om Birka Stockholm till ett polarkryssningsfartyg. Nu säger Blomqvist att det är många som har velat se ritningarna och bilderna på polarkryssningskonceptet, men att det har väckt mer uppmärksamhet i media än bland potentiella köpare.
LÄS OCKSÅ
Blomqvist vill inte säga hur mycket man begär för Birka Stockholm. En fingervisning på hur mycket hon kan vara värd får man genom att se på siffrorna i bokslutet för år 2021.
I fjol skrevs värdet ned med 32,8 miljoner euro vilket motsvarar en nedskrivning från 82,8 miljoner till 50 miljoner euro.
– Bokslutet måste innehålla korrekta siffror på vad våra tillgångar är värda och styrelsen gjorde den bedömningen att 82,8 miljoner är ett för högt värde, säger Blomqvist.
– Vilka priser vi nu diskuterar vill jag inte kommentera. Men bokföringsvärdet ger ju en vink om i vilken storleksklass vi rör oss i.
När Birka Stockholm togs i trafik år 2004 var bokföringsvärdet 165 miljoner.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.