Sjukskötare som inte är med i Tehy sympatiserar helhjärtat med fackets krav och säger: Vi är inte giriga
Thomas Kovanen , 35, har gått i sin mors fotspår och jobbar som sjukskötare.
Det har han gjort i drygt sex år – mestadels i Helsingfors.

Han är född och uppvuxen på Kimitoön och har under sin uppväxt följt med mammans arbete bland annat på ambulans och på Hannahemmet.
Nu är han orolig för en katastrof inom vården.
– Vi vårdare framställs nu som giriga mördare, som bara vill ha högre lön och inte bryr oss om människoliv. Men det handlar om vår stora oro för hela sjukvården, säger Kovanen.
Under coronan var sjukskötarna hjältar, säger han, men nu vänder sig världen emot oss.

Kovanen jobbar just nu på ett rehabiliteringssjukhus för krigsveteraner i Åggelby i Helsingfors.
Det gör han bland annat för att undvika HUS som arbetsgivare.
För 1,5 år sedan lämnade han sitt fasta jobb för att bli frilansare. Det betyder att han hoppar in på olika vikariat och lediga kortare jobb. Ibland gör han det via bemanningsföretag, men ibland via direktkontakt till olika vårdenheter.
– Att bli frilansande sjukskötare var mitt personliga drag för att må bättre som sjukskötare. Nu har jag mer makt över hur och när jag jobbar, säger Kovanen.
För det är inte bara lönen som är för låg – arbetsvillkoren är dessutom ofta usla. De båda faktorerna hänger ihop.
– Med högre löner skulle fler söka sig till branschen. Då skulle det inte vara för få i varje arbetsskift, vilket det är idag. Och då skulle alla orka bättre, säger Kovanen.
Känner sig inte som svikare
Inför strejken i våras skrev Kovanen ut sig ur fackförbundet Tehy. Det berodde på att hans strejkdagpenning som cirkulerande sjukskötare – det vill säga utan långt arbetskontrakt – skulle ha blivit för dålig.
Han sympatiserar dock helhjärtat med de högljudda kraven på bättre löner och arbetsvillkor inom vården.
Men om du inte hör till Tehy så deltar du inte i till exempel eventuellt kommande massuppsägningar. Känner du dig då som en svikare?
– Nej. Vårdarnas budskap går nog hem om så bara 1-2 personer till faller bort ur varje arbetsskift. Då har vi katastrof.
I riksdagen förbereds som bäst en ny patientsäkerhetslag, som kan tvinga även strejkande vårdare på jobb.
– Jag och många andra vårdare är besvikna på regeringen, som sagt att de inte blandar sig i arbetsmarknadspolitik, men ändå gör så här.
Tänker inte lämna branschen
Några planer på att lämna branschen har Thomas Kovanen inte. Han gillar yrket.
Han får sina ”kicks” av känslan av professionalitet då han kan hantera en svår situation, improvisera på rätt sätt i rätt läge – tack vare sin kunskap och erfarenhet.
Som cirkulerande sjukskötare har han jobbat på en lång rad olika avdelningar: från inre medicin och infektioner till kirurgi och kardiologi.
– Men inte får jag bättre lön för att jag har skaffat mej den erfarenheten, säger han.
En vidareutbildning på 1,5 år inom palliativ vård bekostade han också själv – arbetsgivaren vägrade.
– Men sen efterfrågas nog mina kunskaper, säger Kovanen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.