Förflytta dig till innehållet

Därför döptes Altera i Helsingfors och inte i Pargas – hybridfärjans prestanda imponerar

Tuumas Mikkola är imponerad av Alteras miljöeffektivitet.

Finferries nybyggda batterihybridfärja Altera döptes på onsdagen vid Packhuskajen i Helsingfors. Den granngula Altera var en färgklick i ett gråmulet, blåsigt och regnsjukt Helsingfors.

Altera i HelsingforsKristoffer Nöjd
Altera döptes vid Södra kajen i centrala Helsingfors.

Hon såg onekligen lite udda ut i storstaden då man är van att se denna typ av farkoster i betydligt mindre bebyggd skärgårdsmiljö.

Men det var till skärgården Mats Rosin , verkställande direktör för Finlands Färjetrafik, tog de inbjudna gästerna mentalt då han talade inför dopet.

– Pargas-Nagu är vår mest trafikerade färjeled. Alteras tilläggskapacitet behövs och kommer en levande skärgård till godo. Färjans utmärkta energieffektivitet i kombination med kraftigt minskade utsläpp säkrar att trafiken kommer att löpa utmärkt väl i framtiden.

Att dopet var förlagt till Helsingfors var ett strategiskt drag.

– Elektra döptes i Helsingfors. Det finns mycket beslutsfattare i Helsingfors och det är till syvende och sist här besluten görs. Vi måste visa att Åboregionen är på framfart och att det är så här konkreta saker vi gör för pengarna, säger Rosin.

Alteras dopKristoffer Nöjd
Från höger befälhavare Tuumas Mikkola, minister Tytti Tuppurainen och vd Mats Rosin.

Bland gästerna fanns Gilla Granberg , stadsstyrelsens ordförande i Pargas. Hon säger att Altera är en satsning som betyder mycket för Pargas.

– Hållbarheten gynnas vidare i enlighet med Pargas stads strategi. Ringvägen görs mer tillgänglig, det blir inte en flaskhals längre i och med att Altera rymmer så mycket mer. Nog är det en stolthet. Om jag har förstått det rätt betyder det i förlängningen att också linjen Nagu-Korpo får en bättre färja.

En ny färja till den linjen blir färdig till årsskiftet. Den nya färjan har en kapacitet på 52 personbilar när de nuvarande Prostvik I och Nagu II har en sammanlagd kapacitet på 46 bilar. Under högsäsong kan Prostvik med sina 30 platser assistera den nya färjan.

– Då har vi en kapacitet på 82 bilar, säger Rosin.

Granberg tog dopets Helsingforsförankring med ro.

– Det går bra så här. Men vi hoppas att man också kommer att kunna gå ombord på Altera i Pargas. Vi har pratat om det med Mats Rosin.

Altera i Gdynia.Finferries.
Altera i Gdynia.

Bygget av Altera inleddes i juli 2021 vid det polska varvet CRIST S.A i Gdynia. På samma varv byggdes även Finlands första batterihybridfärja Elektra.

– Elektra som togs emot 2017 har fungerat som förebild, men Altera är en avsevärt förbättrad version när det gäller exempelvis batteri- och hybridtekniken. Spillvärme från fartygets system tas till vara, och fartygets skrov är format för energieffektivitet och representerar den senaste tekniken. Batterierna laddas med grön el. Dessa förbättringar gör fartyget ännu mer energieffektivt och miljövänligt, säger Rosin.

Altera kommer att hjälpa rederiet att minska verksamhetens koldioxidavtryck i linje med Finlands miljömål.

– Alteras kapacitet är 40 procent större men hennes koldioxidutsläpp drygt 85 procent lägre än hos en motsvarande konventionell dieseldriven färja, säger Rosin.

Alteras däck rymmer 92 personbilar.Kristoffer Nöjd
Alteras däck rymmer 92 personbilar.

Altera drivs i första hand med landströmsladdade batterier, som laddas varje gång färjan lägger till, det vill säga cirka 29 000 gånger om året.

– Vi gör 80 resor per dag, förklarar Alteras befälhavare Tuumas Mikkola .

Han säger att alla turer körs med elektricitet. Som reserv har färjan dieselelektrisk drift, tre stycken Scaniamotorer på 500 kilowatt styck, som kan kopplas på till exempel vintertid om isläget är svårt eller i händelse av elavbrott eller andra oväntade situationer.

– Det kan vara fråga om att vi måste ta ombord en ambulans för en akut sjuktransport och inte har hunnit ladda batterierna klart, förklarar Mikkola.

Altera har två helger bakom sig i testtrafik, forneldsveckoslutet och helgen därpå. Mikkola säger att hon fungerade problemfritt.

– Men bilköerna förvånade mig, säger han.

”I världstoppen”

Både Elektras och Alteras för branschen banbrytande teknik har enligt Mikkola fungerat bättre än man hade vågat hoppas.

– Det är otroligt hur optimerad och välfungerande tekniken är. På sträckan Åbo-Helsingfors behövde vi bara ta hjälp av en generator. En lastbilsmotor drev med andra ord hela stora färjan. Detta är en enorm satsning från rederiets sida. Dessa eldrivna färjor finns bara i Norge. Vi är i den absoluta toppen i världen sett till färjornas tekniska och miljömässiga egenskaper. Vi är en föregångare, säger Mikkola.

Jag frågar hur det känns att få en ny färja att jobba med. Mikkola skiner upp.

– Det är som att få en ny bil. Men det finns mycket att lära sig.

När Mikkola jobbar ombord kommer han att ha sällskap av en maskinchef och en däcksare.

Altera i korthet

Fartygsbygget inleddes i juli 2021 vid det polska varvet CRIST S.A. På samma varv byggdes även Finlands första batterihybridfärja Elektra.

Finlands andra batterihybridfärja, Altera, är 104 meter lång, 15,20 meter bred och har kapacitet för 92 personbilar och 375 passagerare (inklusive besättning).

Alteras framdrivningskraft är 2 x 950 kW.

Batterikapaciteten är 1,2 MWh.

Dieselgeneratorernas effekt är 3 x 500 kWe.

Altera börjar trafikera den 1,6 km långa rutten Pargas–Nagu parallellt med Elektra senast 1 januari 2023.

Färjan är planerad så att hela kapaciteten, 92 bilar, finns på huvuddäck.

– Hyllor för personbilar anses av användarna på korta rutter vara besvärliga och därför finns inga sådana hyllor på Altera och inte heller på Elektra, säger Rosin.

I sitt tal tackade Rosin också kunden, Egentliga Finlands NTM-central, för ett gott samarbete.

– Vårt projekt har inte enbart varit att bygga en ny färja. Det pågående hamnprojektet där man bygger där man bygger ett nytt fäste på Nagusidan är en stor entreprenad. Utan den skulle det inte skulle vara möjligt att operera med två stora hybridfärjor.

Dopuppdraget utfördes av fartygets gudmor, Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen .

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter