Mycket att göra om Östersjön ska slippa fraktfartygens toalettavfall – Åborederiet Meriaura strävar efter 0 utsläpp men stöter på stopp i hamnarna

ÅU rapporterade i somras om att fraktfartygen får fortsätta dumpa toalettavfall i Östersjön. Med cirka 2000 fraktfartyg dagligen på Östersjön betyder det ungefär 25 000 besättningsmedlemmar vars kiss och bajs hamnar i havet.
Det handlar om ansenliga mängder näringsämnen som bidrar till övergödningen av Östersjön.
Kryssningsfartygen har redan förbjudits att spola ut orenat toalettavfall i havet, men fraktfartygen behöver inte följa de här reglerna – och många gör det inte heller.
Meriaura vill se en ändring
Ett rederi som går mot strömmen och tar avloppsfrågan på allvar är Åborederiet Meriaura. Rederiet strävar efter att bli ett utsläppsfritt rederi och det ultimata målet är att inget av rederiets åtta fartyg någonsin släpper ut toalettavfall i Östersjön.
Just nu får man, på grund av okunskap och osmidiga system i Östersjöhamnarna, ändå nöja sig med att nå målet åtta gånger av tio.
Mia Hytti är miljöexpert vid Meriaura Group och har nyligen fått senaste års data om bolagets fraktfartyg. Fartygen transporterar bland annat gödsel, säd, glaskross och återvinningsmaterial i Östersjön och till olika europeiska hamnar.
Hon konstaterar att man är på rätt väg, men att det finns utmaningar – dock inte så mycket i de finländska hamnarna, men nog i övriga hamnar i Östersjön.
— De av våra fartyg som kör mycket till hamnar i Finland kan till hundra procent tömma sina avloppstankar i hamnarna. Men för de av våra fartyg som kör till hamnar utanför Finland är det sämre ställt.

Enligt Hytti krävs det ofta många samtal och mycket pappersarbete för att lyckas tömma en avloppstank i en hamn utanför Finland. I de nordligare hamnarna brukar det lyckas, men ju längre söderut man kommer, desto svårare blir det.
— Jag märker att efterfrågan på avloppstömning i hamnarna är så liten att man i många hamnar helt enkelt inte har svar på hur tömningen ska gå till. Det saknas information och prissättningen varierar kraftigt, säger Hytti och fortsätter: Hamnen i Kiel ville nyligen ha nästan 1000 euro för tömning av en avloppsvattentank och i vissa hamnar är det möjligt att tömma tankarna bara under vissa förutbestämda tider. Det höga priset och tiden blir en omöjlig ekvation för många rederier.
Fraktfartygen har ofta mycket små avloppstankar
Enligt Helcoms rekommendation ska tömning av fraktfartygens avloppstankar inte kosta extra i Östersjöländernas hamnar, men ju längre söderut i Östersjön desto okändare verkar det här vara, konstaterar man vid Meriaura.
Ett annat problem, som bidrar till att fraktfartygen fortsätter dumpa avloppsvatten i Östersjön, är att många fraktfartyg har obefintliga avloppstankar.
De flesta av Meriauras fartyg har avloppstankar som rymmer ungefär 20 kubikmeter, eller 20 000 liter avloppsvatten, men enligt Hytti är det mer regel än undantag att fraktfartyg inte har egentliga avloppsvattentankar alls. Då kan de till exempel ha tankar på ett par kubikmeter.
— Och en sådan tank fylls på mindre än ett par dygn. Om sjöresan varar längre än så säger det sig självt att den kommer att tömmas i havet, säger Hytti.
”Handlar inte om rymdvetenskap”
Vid Meriaura går man gärna i bräschen för miljövänligare fraktfartyg och Hytti hoppas att fler rederier tar sitt ansvar, slutar tömma sina tankar i havet och börjar kräva smidig och tidsenlig avloppshantering i hamnarna.
— Det här handlar inte om rymdvetenskap. Det som krävs är att det i hamnarna finns möjlighet att beställa tankbilar för att tömma tankarna, att det kan göras under tider som passar för fartygens lossning och lastning, och att det inte kostar extra.
Fotnot: Till Meriaura Group hör förutom rederiet en biogasanläggning i Nystad och egna hamnar i Nådendal och Skogby, Raseborg. Alla de olika delarna av koncernen har egna miljöprogram.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.