Nagus enda mjölkproducent sätter sitt hopp till solenergi

– Här ska panelerna komma i två rader, totalt 100 paneler längs en sträcka på 60 meter, säger Sverker Blomberg om den åkerkant intill mjölkgården som förhoppningsvis i framtiden ska bidra till högre egen elproduktion.
Sverker och Anette Blombergs mjölkgård i Andtböle i Nagu förbrukar cirka 100 000 kWh i året. Nu är planen att installera en solpanelsanläggning med en sammanlagd effekt på 41 kWp. (kWp innebär solpanelens toppeffekt).
Rent teoretiskt skulle en så stor anläggning på årsbasis kunna producera cirka 33 000 kWh, grovt beräknat alltså en tredjedel av mjölkgårdens behov.
På en mjölkgård med djur som ska skötas dygnet runt året om finns det få möjligheter att spara energi. Eventuellt kan de byta ut gasurladdningslamporna mot mer energisnål LED-belysning.
– Det som drar mest ström är nerkylningen av mjölken och uppvärmningen av varmvatten. Sen måste mjölkgården ha belysningen under halva dygnet, bland annat för att djurens hormonproduktion ska vara i balans. Mjölkningsroboten står och snurrar hela dygnet runt, och så behövs el bland annat för gödselskraporna, vattenpumparna, mjölkroboten och uppvärmningen av de sociala utrymmena och de kar som djuren dricker ur, berättar Blomberg.
Mjölkgårdens nuvarande elavtal med fast elpris går ut i slutet av januari, och kilowattpriset i de nya avtalen de erbjudits är i snitt fem gånger högre.
– Det innebär att bara mjölkgårdens elkostnader skulle stiga med minst 25 000 euro per år. Till det kan vi ännu lägga till de allt högre kostnaderna för bland annat foder, maskinbränsle och konstgödsel, konstaterar Blomberg.
Långsiktiga planer
Han har redan en längre tid undersökt möjligheten att satsa på solpaneler och har forskat i priserna. Hittills har han fått in två offerter och hoppas på fler.
Senast den 15 oktober måste ansökningen om investeringsstöd vara inne hos Livsmedelsverket och, om det finns pengar kvar i årets sista ansökningsrunda, kan man som mest få 40 procent av investeringskostnaderna täckta. Utmaningen har varit att hitta något företag som ger en offert där markställningar ingår, eftersom de flesta företag främst monterar paneler på tak, inte på marken.
Hos Blombergs är paneler på taket inget alternativ på grund av takets riktning, takkonstruktionernas bärighet och skötseln av panelerna. Exakt när arbetet med att installera panelerna kan starta vill han inte spekulera i.
– Vi kan ju inte beställa panelerna och installationen av dem före vi har fått ett beslut om investeringsstöd, och det kan dröja till slutet av november. Om man kan få stöd beror ju också på om det finns budgeterade medel kvar. Det finns väldigt många frågetecken i det här skedet.
– Man borde kanske ha vaknat till det här förr, men jag såg inte den ekonomiska nyttan i det tidigare, säger Blomberg om det världsekonomiska läget som, igen en gång, drabbat primärproducenterna extra hårt.
Det åtgärdstillstånd som behövs för solcellsparken har han redan under arbete, och den processen ska enligt staden vara smidig och ta högst några veckor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.