Förening: Allt fler unga skadar sig själva – 300 beredda att göra självmord hittills i år
I januari–augusti fördes 13 procent fler samtal i föreningen Mielis kristelefontjänst om självskadebeteende med 18–29-åringar jämfört med samma period året innan.
Samma dystra utveckling kan ses i Sekasin-chatten som är riktad till 12–29-åringar, skriver Mieli i ett pressmeddelande.
I år har hittills en tredjedel av kunderna vid Centret för förebyggande av självmord varit unga i åldern 18–29 år.
Coronapandemin, Rysslands anfallskrig och klimatkrisen är faktorer som påverkar det ökade illamåendet.
Särskilt oroväckande är självskadebeteendet bland unga kvinnor. Samtal om självskadebeteende som förs i kristelefonen ökade med nästan en femtedel i januari–augusti.
300 beredda att göra självmord
I år har nästan 300 unga som ringt till kristelefonen lidit av en akut självmordsrisk, enligt jourhavande. Självmordsrisken kan anses vara konkret eller stor ifall den som ringer samtalet har en konkret plan eller ett färskt självmordsförsök i bakgrunden.
Enligt Statistikcentralen är självmordsdödligheten i Finland hög jämfört med Europa. I Finland var andelen självmord bland alla dödsorsaker 26 procent hos 15–24-åringar.
Mieli: Preventionsgrupper för självmord bör startas i alla områden
Enligt Mielis chef för kriscentralfunktioner Sanna Vesikansa är problemet fortfarande bristen på tjänster som ökat under coronan: för självdestruktiva är det svårt att få vård och särskilt de ungdomspsykiatriska avdelningarna har konstant varit antingen överhopade eller fulla.
Vesikansa betonar att förbyggande av självmord borde ingå i alla välfärdsområdens strategier och varje område bör ha en preventionsgrupp för självmord som träffas regelbundet. Terapigarantin som för närvarande behandlas i riksdagen skulle förbättra tillgången till hjälp.
— Om man vill minska på antalet självmord måste alla ha tillgång till samtalsstöd med låg tröskel så snabbt som möjligt, säger Vesikansa.
Hjälp finns
Kristelefonen på svenska håller jour under vissa tider på numret 09 2525 0112.
Kristelefonen på finska håller jour 24/7 på numret 09 2525 0111.
Kriscentren runt om i Finland ger diskussionshjälp ansikte mot ansikte, på distans och i grupper utan avgift och remiss.
På webben kan man få samtalshjälp av kriscentret Tukinet och Sekasin-chatten.
Centren för förebyggande av självmord i Helsingfors och Kuopio erbjuder stöd åt personer som försökt begå självmord samt till deras närstående.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.