Trähusens öde på den centrala Österbladska tomten engagerar Åbopolitiker – De gröna vill väcka Åboborna: hur ska det gå med Dynamo?

”Vi har flyttat 4.4.2018” står det på en upptejpad lapp i skyltfönstret och på golvet innanför ligger trasiga spånskivor och brädstumpar med rostiga krokiga spikar i. En lördagseftermiddag i september är det nästan fyra och ett halvt år sedan den skylten tejpades upp.
Här i det gamla trähuset på Slottsgatan mittemot huvudbiblioteket i centrala Åbo höll Turun Sarjakuvakauppa till, men nu är den här affärslokalen öde och övergiven sedan länge, liksom de flesta andra i kvarteret.

Det handlar om de gamla låga och ljusgula husen på den så kallade Österbladska tomten i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan.
Det här är hemvist för Bar Ö och den legendariska Åboklubben Dynamo, och nykterhetsföreningens loppis finns kvar, men festdräktsuthyraren Jane’s Store har flyttat bort, liksom frisörsalongen Kampaamo Loisto, galleri Lindwall, DuoLiving och inkabutiken.
Armbrytning i åratal
Österbladska tomten har varit föremål för politisk armbrytning i åratal, ja i årtionden i Åbo. Ägaren är TS-koncernen som vill riva de gamla husen för att i stället bygga nya höghus.
Fastighetsägaren presenterade i våras fyra alternativ för Österbladska tomten. I tre av förslagen skulle en del eller alla gamla hus rivas och i alla förslag finns ett 12-våningshus inritat – antingen längs Slottsgatan eller på innergården om trähusen bevaras.
Under hösten väntas ett uppdaterat förslag nå politikerna.

De gröna vill väcka diskussion
På onsdag den 7 september ordnar De gröna en diskussion om Österbladska tomtens framtid i huvudbibliotekets Studio klockan 17.
Inledare är arkitekten Sonja Äärilä, som har skrivit sitt examensarbete om Österbladska tomten, samt Timo Hintsanen, stadsplaneringsdirektör i Åbo.
De grönas tidigare gruppordförande Saara Ilvessalo säger att man vill engagera Åboborna och väcka diskussion om de gamla trähusen innan det är för sent.
– Österbladska tomtens framtid har varit aktuell länge. När fastighetsägarens senaste förslag presenterades i våras väckte de inte den diskussion som vi hade hoppats på, bland annat för att det var så mycket annat som hände då när Ukrainakriget bröt ut.

Skydda och bevara
De grönas utgångspunkt är att de gamla trähusen och stenhuset i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan ska skyddas och att de kan renoveras.
– Vi vill skydda det som är värdefullt och de utredningar som har gjorts visar att här finns många byggnadshistoriska värden att bevara, säger Saara Ilvessalo.
Om SDP går in för att som grupp säga nej till höghus i koloniträdgården i Kuppis är det en förändring i Åbopolitiken. Tror du att mjuka värden i så fall också kan vinna när det gäller Österbladska tomten och vad som byggs på den?
– Jag hoppas det och att man kan se att så kallade mjukare värden är värdefulla och viktiga för många.
Hon betonar att man har lyckats bevara och skydda flera gamla trähus, som husen i hörnet av Skolgatan och Eriksgatan, där ett hus bevarades och nybygget måste byggas i gammal stil, och ett trähus i Portsa, Port Arthur.
Ett kvarter från Salutorget
– Samtidigt är det helt absurt att det ett kvarter från Salutorget i Åbo finns en helt onödig stor parkeringsplats och asfaltsplan.
Ilvessalo säger att De gröna som grupp inte har tagit ställning till om det ska byggas, tre, fem, sju eller tolv våningars hus på Österbladska tomten.
– Det finns säkert möjlighet att bygga här, samtidigt som de gamla husen bevaras. Men i så fall ska nybyggena passa ihop med det som finns. Det handlar inte bara om höjden på nybyggena, utan också om materialval och sådant.
Hon säger att De gröna vill att diskussionen om Österbladska tomten förs nu och inte när besluten är fattade.
– Vi vet att det här är en värdefull tomt. Vi hoppas att både nuvarande Åbobor och de som känner till Åbo till exempel genom klubben Dynamo kommer till träffen på onsdag.

Inte på bekostnad av det historiska Åbo
Vänsterförbundet har redan i början av augusti betonat att kompletteringsbyggande inte borde ske på bekostnad av det historiska Åbo.
– I husen finns strukturer från tre olika århundraden bevarade. Husen ursprung sträcker sig tillbaka till tiden efter Åbo brand 1827. Åbo borde i sin stadsplanering värna om det som gör staden charmig och personlig, skriver VF i ett ställningstagande.
Enligt VF är historia, den lokala kulturen och legendariska ställen för banduppträdanden sådant som bidrar till en stads attraktionskraft.
– Stadsbornas oaser blir inte bättre av att de begravs under elementbyggen. Det finns inte så många ställen i Åbo som Dynamo och Bar Ö. Att riva dem skulle skapa ett gapande hål i stadens kulturliv, anser VF.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.