Åländska politiker driver på skyddsjakt av havsörn

Åland ska få en ny jaktlag.
Lagförslaget till den nya lagen fick till största delen beröm vid lagtingets debatt om den på onsdagen.
Men flera ledamöter efterfrågar skyddsjakt på örn – vilket alltså inte ingår i lagen.
– Vill vi att ejdern ska finnas kvar behöver vi ta till metoder för att reglera örnstammen. En viss strikt, övervakad havsörnsjakt vid ejderkolonierna som finns kvar samt en begränsning av hur många havsörnsungar som får kläckas skulle göra stor skillnad, säger Mikael Lindholm (C).
Lindholm säger att det – enligt hans sätt att se på det – finns möjlighet i fågeldirektivet att tillåta en strikt skyddsjakt.
Även Stellan Egeland (Ob) ger sitt understöd för en mindre skyddsjakt i närheten av fågelskyddsområden. Senare under debatten befarar han att framtida åtgärder kommer för sent, att det snart är kört för ejdern.
”Det finns inga enkla lösningar”
Ansvarig minister Fredrik Karlström (MSÅ) menar att örnfrågan inte ändå är en del av jaktlagen.
– Det finns inga enkla lösningar och det går inte att öppna en paragraf och säga att vi ska införa en skyddsjakt på örn i den åländska jaktlagen. Det vet ledamot Påvals, det vet alla ledamöter i den här salen. Det är en fråga som är komplex, säger han.
Havsörnen har starkt skydd, konstaterar han.
– Vi kan förstås vad vi vill med vår behörighet, men det förståndiga är att jobba systematiskt, långsiktigt, man dokumenterar allt, man vidtar alla andra åtgärder. Och det har man gjort. Nu ser vi att allt man tänkt prova på inte räcker till. Nu har vi dokumentationen, vi har argumenten och kan gå vidare med frågan.
Krävs diskussion med EU
Att gå vidare innebär att diskutera saken med EU.
– Vi vet att om vi gör något utan att ha en diskussion med kommissionen så är det väldigt lätt ett överträdelseärende på bordet. Hittills har EU aldrig förlorat ett jaktärende i domstolen, så när vi ska gå vidare så ska vi göra det på genomtänkt, strukturerat sätt, vilket vi kommer göra i höst. Vi kommer också presentera alla åtgärder som gjorts. Skyddsjakt på örn är den sista åtgärden och innan det är aktuellt är det viktigt att se till att det inte finns marklevande predatorer på plats, för då är skyddsjakten onödig. Jag tror vi kommer se en rörelse framåt i höst och vinter, säger Fredrik Karlström.
Han meddelar också att ett viltvårdsråd ska tillsättas.
Bockjakt?
Marcus Måtar (Ob) föreslår i debatten att man kunde införa bockjakt under våren, likt man har i Sverige.
– Jag tror att jägarna kunde uppskatta det i avsaknad av annan vårjakt.
Förslaget får understöd, men enligt Mikael Lindholm skulle det då innebära att bockjakten i augusti skulle få stryka på foten.
Emma Harald
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.