Niko vandrar från Nuorgam till Hangö för sjukhusclownerna

Från Finlands nordligaste punkt i Nuorgam till den sydligaste i Hangö promenerar Niko Puumalainen, helt och hållet till fots. Han tog resans första steg den 28 juni och nu är han nästan i mål.
Sträckan blir totalt 1 500 kilometer lång. Han stannar i Åbo för att träffa några sjukhusclowner vid ÅUCS Fyrsjukhus.
Clownen Doktor V. A. Hinko frågar om Puumalainen någon gång under resan känt sig lockad att tjuvåka en bit med bil.
– Nej, svarar Puumalainen utan att tveka.
Många har erbjudit honom skjuts men han har endast promenerat.
– Ibland har min väska åkt bil till nästa destination, då kan jag gå snabbare.

Resan är mycket positiv för sjukhusclownerna. I samband med att allmänheten intresserar sig för Puumalainens resa får clownerna synlighet. Ju fler personer som känner till verksamheten, desto bättre.
Sjukhusclownernas verksamhet är beroende av företagsdonationer och andra former av stöd och donationer.
Sjukhusclownernas verksamhet är bekant för Puumalainen
Idéen utvecklades då Puumalainen på eget initiativ ville ta sig an utmaningen att promenera genom hela Finland. Tanken gällande insamlingen för sjukhusclowner dök upp senare under planeringen.
Puumalainen har tidigare samlat in pengar för samma motiv under bland annat födelsedagsinsamlingar.

Resan dokumenteras främst på Instagram och Facebook. Det är lätt att följa med resan och Puumalainen uppdaterar ofta. Han har samlat många följare och flera av dem har bidragit med donationer via sociala medier. Hittills har över 100 personer bidragit till insamlingen. Överlag har många varit villiga att hjälpa till med både smått och stort.
– Jag vill tacka alla följare och alla som hjälpt till på vägen, donerat pengar och hejat på mig under resan.
Överlag har resan gått mycket bra och han har inte stött på några större problem.
– Att hålla fötterna friska har varit en utmaning, under resan har jag köpt flera nya skor eftersom de ursprungliga kändes för små, säger Puumalainen som nu bär skor som är flera storlekar större än hans vanliga skor.

När man pratar om sjukhusclowner är det fråga om utbildade yrkeskunniga personer och inga ”clowner”. De flesta är utbildade dansare, skådespelare eller artister. Dessutom behöver man göra ett inträdesprov och gå en specifik utbildning för att bli sjukhusclown.
– Vi träffar barnen på morgonen innan operationerna. På eftermiddagen träffar vi dem igen då de har vaknat efter operationen, säger clowndoktorn Ruuben von Kingi.
Sjukhusclowner lättar upp stämningen
Clownerna är en viktig del av barnens tillfrisknande och välmående. Sjukhusmiljön kan ibland kännas skrämmande. Sjukhusclownerna vet hur de ska hantera svåra situationer som kan uppstå på ett sjukhus och barnen uppskattar verkligen deras närvaro.
Både doktor Ruuben von Kingi och V. A. Hinko berättar att det är barnen som hjälpt till att skapa deras karaktärer. Ibland besöker de även seniorer. Då är karaktärerna lite annorlunda.

Puumalainen säger att han inte ångrat sig trots att resan ibland varit tung. Han har promenerat mellan sex och åtta timmar de flesta dagar och sömnen har varit varierande.
– Det har varit en fin upplevelse och jag har fått uppleva mycket.
Fanny Karell
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.