Utsläppen från avfallshantering har minskat i sydvästra Finland – LSJH uppmanar husbolag att tänka på vilket bränsle som används då skräpet transporteras

Utsläppen inom Sydvästra Finlands avfallsservice verksamhetsområde har minskat med fem procent på två år.
LSJH har utrett mängden växthusgasutsläpp inom sin egen verksamhet, från boende och från insamlingen och hanteringen av avfall i kommunernas serviceproduktion under 2019 och 2021.
I fjol uppgick utsläppen till lite över 92 300 ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar det årliga koldioxidavtrycket för cirka 9 000 finländare.
Koldioxidekvivalenter är en gemensam måttenhet för utsläpp av växthusgaser. Den används för att beräkna den sammanlagda växthuseffekten av olika växthusgasutsläpp.
CO2-ekvivalenter innehåller förutom koldioxid även andra växthusgaser.
Mest avfall uppstod från deponier (43 procent) och från behandlingen av brännbart avfall (35 procent).
Antalet koldioxidkrediter blev i sin tur lite mer än 68 600 ton koldioxidekvivalenter inom avfallshanteringen, vilket innebar att nettokoldioxidavtrycket blev nästan 23 700 ton koldioxidekvivalenter.
Siffran motsvarar det genomsnittliga koldioxidavtrycket för cirka 2 300 finländare.
Den viktigaste källan som underlättade koldioxidkrediterna var el och värme som produceras av brännbart avfall.
— Det som bidragit mest till att minska koldioxidavtrycket är den lokala lösningen för hantering av brännbart avfall, Lounavoima Oy:s ekokraftverk i Korvenmäki, samt de minskade utsläppen i överföringstransporterna som det medfört. Mindre mängder avfall har också haft en positiv inverkan. Dessutom har man bytt från fossil diesel till förnybar diesel och biogas inom insamlingen av brännbart avfall som ordnas av LSJH. En annan faktor som främjat den positiva utvecklingen är att vi övergått helt och hållet till förnybar inköpsel i vår egen verksamhet, säger specialsakkunnig Elina Wikström från LSJH i ett pressmeddelande.
Utsläppen ska minska ännu mer
Bolaget har nu satt upp som mål att minska utsläppen med totalt 22 procent fram till 2025, jämfört med år 2019.
Genom att utveckla sina egna funktioner och främja utsläppssnålhet kan bolaget bidra till att uppnå målen. I LSJH:s rådgivningsarbete är det viktigt att handleda invånarna i området så att även de kan stödja målen på enklast möjliga sätt genom sitt eget agerande.
— Våra åtgärder fokuserar på deponiernas yttätningsskikt och gasinsamlingssystem, vilket vi också förbereder oss på i investeringsplanerna för de närmaste åren. Vi fortsätter också att utöka användningen av lågutsläppsfordon vid insamlingen av avfall som LSJH ordnar.
Övergången till fastighetsspecifik separat insamling av bioavfall eller kompostering är också en del av bolagets strävan efter ett lägre koldioxidavtryck inom avfallshanteringen.
Uppmanar husbolag att tänka på vilket bränsle som används då skräpet transporteras
Wikström vill också uppmuntra fastigheterna att uppmärksamma utsläppen från insamling och transport av avfall.
— De som omfattas av avfallshantering som ordnas av husbolaget eller husägaren själv kan tänka på vilket bränsle som används då de konkurrensutsätter avfallshanteringen. Betydelsen bör inte underskattas, då de har den största absoluta utsläppsminskningspotentialen för insamling och transport av avfall.
LCA Consulting Oy ansvarade för att beräkna koldioxidavtrycket på uppdrag av LSJH.
LSJH ansvarar för avfallshanteringen i 18 kommuner i sydvästra Finland. Kring 440 invånare bor på området.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.