Bara tio vill bli närvårdare på svenska i Åbo – ett orosmoment för Axxells rektor

Enbart tio studerande börjar vid den svenskspråkiga utbildningslinjen för närvårdare i Åbo i år.
Sedan utbildningslinjen etablerades år 2019 har antalet sökande ganska konstant legat på kring tio, trots att vårdarbristen i regionen är skriande och jobb i princip garanteras.
Yrkesinstitutet Axxell köper undervisningen av Åbo yrkesinstitut.
Unga avskräcks då yrket framställs som tungt och dåligt betalt
Enligt Axxells examenshandledare Cecilia Montén kan det finnas många orsaker bakom att antalet studerande inte är högre.
– Vårdbranschen har fått en del negativ publicitet bland annat i och med vårdtvisten i våras, vilket kan påverka ungas uppfattning om branschen. Arbetet framställs ofta som tungt och dåligt betalt. Det skulle vara viktigt att också lyfta fram de positiva sidorna av det värdefulla jobb som utförs inom branschen, säger Montén.
Dessutom säger hon att tröskeln kan vara hög för unga att börja studera i en främmande stad och kanske behöva flytta hemifrån. De flesta som söker gör det direkt efter grundskolan och många är då ännu inte beredda på en sådan förändring.
Intresset bland vuxna för vårdarutbildning upplevde en liten boom under de två första pandemiåren, då många blev tvungna att byta bransch och det fanns rikligt med närvårdarjobb. Efter det har intresset återgått till den normala nivån.
Utbildningen i Åbo påverkades ändå knappt av uppsvinget, i och med att den i första hand är en ungdomsutbildning. I årets grupp finns bara en vuxen studerande, medan resten är ungdomar.
Ekonomiskt olönsamt med så liten grupp
Axxells rektor Lena Johansson säger att det låga intresset för linjen är ett orosmoment och att de behöver ta sig en tankeställare kring hur utbildningen ska se ut i fortsättningen.
– Det går inte ihop ekonomiskt att upprätthålla utbildningen som sådan, men vi vill heller inte avskaffa den eftersom personalbristen inom vårdbranschen är så stor att utbildningen behövs, säger Johansson.
Johansson konstaterar att antalet ungdomar i Åbo som kunde söka sig till yrkesutbildningar är stor, men att det inte händer på grund av den höga gymnasiebenägenheten i staden.
Hon nämner att ett alternativ därmed vore att flytta linjen till de närliggande kommunerna Karis eller Pargas, eftersom intresset kunde vara större där.
– Vi och Åbo stad vill ha utbildningen kvar, så vi försöker hitta en lösning som skulle öka intresset för utbildningen här, säger Johansson.
Axxell försöker marknadsföra linjen och föra dialog med högstadieelever samt deras studiehandledare och föräldrar för att öka intresset.
– Vi brukar besöka högstadier på hösten och ordnar även öppet hus-tillfällen och föräldrakvällar. Därtill har vi regelbundna träffar med studiehandledare, säger Cecilia Montén.
Axxell är dessutom aktivt på sociala medier.
– Den kontinuerliga ansökan är öppen året om och vi hoppas förstås att fler ännu söker, säger Montén.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.