På lördag kommer jakten på sjöfågel i gång, men alla sjöfåglar får inte jagas – ”Jägarna bör ta sitt ansvar”, påminner Viltcentralen

Nästan 100 000 jägare deltar i andjakten som startar på lördagen (20.8) och pågår fram till den sista december.
Under jakten är det tillåtet att jaga gräsand, kricka och knipa samt årta, bläsand, stjärtand, skedand, vigg, och sothöna.
Jakten inleds klockan 12 och ska riktas in på talrika arter. Det här betyder gräsand, kricka och knipa. De här stammarnas utveckling har varit gynnsam, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.
”Enligt bytesstatistiken är gräsand, kricka och knipa de tre vanligaste bytesarterna bland sjöfåglarna”, säger Finlands viltcentrals specialplanerare Mikko Alhainen.
Alfågel och storskrake först i september
Jakten på alfågel och storskrake startar den 1 september. Dessutom har jakt på grågås och kanadagås varit tillåten på åker från och med den 10 augusti, och från och med den 20 augusti är jakten tillåten även på vattenområden.
Jakt på grågås är tillåten endast på ett bestämt kustområde och en dygnskvot på två fåglar gäller.
Jakttiden för sädgås i jaktområdet i Lappland är den 20–27 augusti, med strikta begränsningar, samt i Östra Finland i oktober–november, på ett separat fastställt område.
Jakten på ejder, brunand, småskrake och alfågel är begränsad
Höstjakt på ejder är förbjuden. Det samma gäller för jakt på alfågel i inlandet.
På havsområden är jakt på alfågel dessutom begränsad genom jägarspecifika byteskvoter. Den jägarspecifika byteskvoten är fem alfåglar per dag. Jakt på brunand och småskrake är förbjuden i hela landet.
Jägarna måste ta sitt ansvar
Många stammar av sjöfågelarter som trivs vid frodiga fågelvatten är på tillbakagång. Enligt inventeringar som har koncentrerats till Södra Finland har häckningsstammarna i Finland minskat i synnerhet för stjärtand, bläsand, årta, brunand, vigg och sothöna.
”Enligt undersökningar är huvudorsaken till minskningen försvagade tillstånd i livsmiljöerna. Trots att jakten inte verkar vara orsaken till att många andfågelarter är på tillbakagång, bör jägarna ta sitt ansvar beträffande stamskötseln. Jakten ska dimensioneras enligt viltstammens situation och det stamförvaltningsmässiga målet”, säger Alhainen.
Skyldigheten att göra fångstanmälan gäller för följande arter: sädgås, grågås, bläsand, stjärtand, årta, skedand, vigg, ejder, alfågel, storskrake samt sothöna. Skyldigheten gäller också brunand och småskrake, för vilka ett tidsbegränsat jaktförbud gäller.
På Viltinfos sidor Ansvarsfull sjöfågeljägare kan man uppdatera sina kunskaper i artkännedom.
Föda som lockbete vid sjöfågeljakt
Jord- och skogsbruksministeriet bereder för närvarande en strategi som skapar en grund för hållbar utveckling av uppfödning av fågelvilt och ansvarsfull jakt. I strategiarbetet behandlas också användningen av föda, det vill säga spannmål, som lockbete vid sjöfågeljakt.
Finlands viltcentral rekommenderar måttlighet beträffande användningen av spannmål, och i synnerhet beträffande bytesmängden, om man jagar sjöfågel vid utfodringsplatser.
Restaurering och skötsel av livsmiljöerna stöder sjöfågelstammarna. Den tid som jägarna satsar på viltvård bör tas från utfodringen och istället sättas på fångst av små rovdjur och restaurering av livsmiljöer för sjöfågelkullarna.
Korrigering 19.8 kl 9:46: I första meningen stod det att jakten avslutas den sista september, det korrekta är sista december.
Vår och höstjakten hör forntiden till, fågelbestånden klarar inte mer avskjutning åtminstone inte på ejder, bläsand, stjärtand, årta, skedand, vigg, ejder, alfågel, storskrake samt sothöna. Så är det bara. Men för många av fågeljägarna skjuter för nöjets skull, inte för födan.
Alltså va? Vi har inte haft sjöfåglar vid stugan alls i sommar (ännu i fjol någolunda). Inte en enda borde få dödas på flit. 😔