Algläget lite bättre vid Åbos stränder än i S:t Karins

Vattenkvaliteten vid badstränderna i Åbo torde vara bra för tillfället. Det säger hälsoinspektör Satu Ylhäinen på Åbo stads miljöhälsovård.
– Baserat på de prov vi tog på torsdagen finns det inte alger. Algläget kan dock förändras när som helst. Algerna kan komma väldigt snabbt då de påverkas av väder, vind och regn.
Ylhäinen säger att testerna ska gå att lita på men att situationen kan ändras så snabbt att man alltid själv borde kolla vattnet innan man går och simmar.
Dessutom tas proven så sällan och de stämmer endast i den stunden de är tagna. Vid de mindre stränderna tas prover cirka en gång per månad och de större (Ekvalla, Ispois och Saro udde) testas varannan vecka.
– Om vi får tips om alger så brukar vi göra extra kontroller, säger Ylhäinen.

Hur ska man själv kolla om det finns alger?
– Man kan se efter om de finns partiklar i vattnet, det brukar vara ganska lätt att se om det finns alger. Vi rekommenderar att man inte simmar om man tror de finns alger, men det är dock var och ens egen sak vad de väljer att göra. Om barnen simmar bör man duscha dem efteråt och djur ska absolut inte vara i vattnet om det finns risk för alger. Man bör heller inte använda vattnet som bastuvatten, säger Ylhäinen.
Algerna brukar finnas mest av i slutet av juli och augusti. Just nu är vattnets temperatur kring 20 grader.
– Ser man partiklar i vattnet under dessa månader är det antagligen alger.
Mängden alger ökar i slutet av sommaren
Mängden alger har hållits på samma nivå under de senaste åren.
– Alger finns fortfarande sällan i början av sommaren. Ispois och Ekvalla badstrand har oftare problem med alger än vad till exempel Saro udde har. Det beror antagligen på att det är ett stort öppet hav vid Saro udde vilket leder till att vattnet inte står stilla och därför blir det mindre alger.

Alger har noterats i S:t Karins sedan juli
I S:t Karins däremot har man noterat cyanobakterier i vattnet på badstranden i Hovirinta.
Hälsoinspektör Eeva Axelsson säger att man redan i juli hittade alger där. Provsvaren för augusti tas först i nästa vecka, 16 augusti.
Med andra ord är algläget lite sämre i S:t Karins än vad det är i Åbo just nu.
– Överlag är dock kvaliteten på vattnet i S:t Karins bra. Algmängden kan variera jättemycket redan på bara en timme, säger Axelsson.
Hovirinta strand är den enda EU-stranden i S:t Karins. Det betyder att stranden har mera besökare än de andra stränderna och att det därför tas lite fler vattenprover.
– Det tas fyra prover under sommaren på Hovirinta. S:t Karins stad går dock en gång i veckan och kollar alger och uppdaterar på hemsidan jarviwiki.fi ifall man sett alger. Då tas inte några prover, säger Axelsson.
S:t Karins sätter lappar vid allmänna officiella stränder med information om algläget.
– Alla avgör själva om de simmar eller inte, vi kan inte göra annat än att lägga upp information.

Några besökare på stranden
Maram Ithawi och Vanessa Gusani har simmat åtta gånger vid Hovirinta.
– Vi brukar kolla vattnet om det finns alger innan vi simmar. Lite alger hindrar oss nog inte från att gå i vattnet, säger Maram.
Vanessa berättar att hon märkt att det finns en tavla vid stranden där det finns information om algläget. Där brukar hon kolla ibland.
En annan som tagit sig till stranden är Pirkko Ärhiö som besöker Hovirinta badstrand för första gången i år.
– Jag bor i S:t Karins i ett egnahemshus så jag solar oftast i trädgården. Jag gillar nog att simma men jag brukar simma vid vår stuga som ligger vid en insjö. Där har det nog aldrig varit några alger. Finns det alger i vattnet vill jag nog inte gå i, säger hon.
Lär dig känna igen blågröna alger
- En liten mängd blågrönalger kan kännas igen som partiklar i grönt och gult.
- En stor mängd blågröna alger kan bilda grön- eller gulaktiga algmattor vid strandkanten.
- Skillnaden på pollen och alger kan man se genom att pollen också samlas på möbler och bryggor och inte bara i vattnet.
- Det är frågan om alger om algmassan löser upp sig i korn i vattnet när man rör massan med en pinne. Fastnar algerna vid pinnen är det något annat än blågröna alger.
- Blågröna algerna stiger till ytan som grönaktiga korn inom ungefär en timme då man lägger vattnet i ett kärl.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.