Åbo och ukrainska Charkiv kan bli vänstäder – stadsstyrelsen avgör på måndag

På måndag får Åbo stadsstyrelse ta ställning till ett förslag om att Åbo och Ukrainas näst största stad Charkiv ska bli vänstäder. Förslaget har vuxit fram ur det diplomatiska samarbetet mellan städerna sedan Rysslands attack på landet i februari, och finns klart att godkännas på stadsstyrelsen möte på måndag.
Åbo stad har under tiden attacken har pågått tagit emot ukrainska flyktingar och på flera sätt visat solidaritet med Ukraina, och staden har haft ett nära samarbete med den ukrainska ambassaden i Helsingfors ändå från början.
Samarbetsförslaget är förberett så att det ska möjliggöra ett brett samarbete på flera punkter mellan städerna, och planer finns på både kort och längre sikt. Enligt förslaget ska det också öppnas en direktlänk mellan städerna för sådana projekt som driver verksamhet mellan städerna.
Första gången Åbo knyter band med stad i nöd
Ett av målen som nämns i avtalet är åtgärder som hjälper Charkiv att bygga upp staden på nytt efter kriget, men där finns också element från modernt stadssamarbete.
Mika Akkanen, som är chef för Åbo stads internationella kontakter, säger i ett pressmeddelande att samarbetet är viktigt.
– För första gången knyter Åbo ett vänavtal med en stad som är i nöd. I och med det här visar staden solidaritet på ett helt nytt sätt. Vänstadssamarbetet får nya infallsvinklar och nytt innehåll.
En stad med både kultur och industri
Charkiv ligger i nordöstra Ukraina och är landets näst största stad och regionshuvudstad för regionen med samma namn. Den ligger ungefär 400 kilometer öster om Kiev. År 2021 var stadens invånarantal runt 1,4 miljoner.
Charkiv har flera universitet och är en del av det kulturella och akademiska centrumet i Ukraina. Staden är också framstående inom logistik och industri.
Under Rysslands angrepp har frontlinjen stabiliserats just utanför Charkiv, som fortfarande är i ukrainskt styre. Staden utsätts fortfarande för missilangrepp.
Mer info om vilka åtgärder Åbo stad har vidtagit för att stöda Ukraina under kriget hittar du på adressen turku.fi/ukraina (på finska).
Åbos vänstäder:
- 1946 Bergen (Norge), Göteborg (Sverige), Århus (Danmark)
- (1953 S:t Petersburg (Ryssland) – avtalet uppsagt)
- 1958 Gdansk (Polen), Constanza (Rumänien), Rostock (Tyskland)
- 1963 Varna (Bulgarien)
- 1967 Köln (Tyskland)
- 1971 Szeged (Ungern)
- 1976 Bratislava (Slovakien)
- 1992 Florens (Italien)
- 2008 Tartu (Estland)
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.