Glädjebud för Åboresenärer: Air Baltic ökar till fyra avgångar från Åbo i vinter

Bolaget har inga planer på nya direktflygsdestinationer från Åbo, men siktar på att för första gången öka istället för att minska antalet avgångar under vinterhalvåret.
Enligt Air Baltics försäljningschef för den nordiska marknaden, Jan Nyholm, pekar det mesta på att flygtrafiken på den finländska marknaden håller på att repa sig efter en trög inledning på året.
– De första fyra månaderna i år var ännu väldigt osäkra, men efter påsk har vi märkt av en tydlig ketchupflaskseffekt på de svenska och norska marknaderna. För Finlands del har effekten inte varit lika tydlig ännu, men affärsresorna har ökat klart, säger Nyholm.
Sakta men säkert också fler fritidsresenärer
Fritidsresandet har än så länge varit mer blygsamt, men också där märker man nu av att också den finländska marknaden håller på att repa sig igen.
– I början av året körde vi med två eller tre flyg i veckan från Åbo till Riga, under sommaren har det varit uppe i tre avgångar per vecka vilket har motsvarat efterfrågan rätt bra. Åbo har alltid varit en nätverksdestination för oss. Sommaren kört igång.
– Under sommaren har efterfrågan ökat och därför kommer vi faktiskt att göra något som vi aldrig gjort tidigare, det vill säga öka på kapaciteten till vintern då vi börjar flyga fyra avgångar per vecka: måndag, onsdag, fredag och söndag. Tidtabellen i sig kommer inte att ändra, det är flyg ut tidigt på morgonen och sent på kvällen hem för Åbos del.
Målsättningen är normalitet
Företagsresandet ser ut att öka fortsättningsvis mot slutet av året och Nyholm vågar till och med nämna ordet ”normalitet”, vilket man hoppas kunna återgå till för Åbos del senast nästa sommar med sex avgångar i veckan.
– Det är inget vi ännu har tagit beslut på, men den normaliteten vill vi tillbaka till så att vi varje dag kan erbjuda ett nätverksalternativ till Västra Finland.
Utbudet av direktflyg från Tammerfors är betydligt bredare än från Åbo. Vad gör Tammerfors så mycket mer lockande ur er synvinkel?
– Vi hade totalt sex flygplatser i Europa som vi lokaliserat som potentiella möjligheter till att bli en bas för oss och efter kalkyler kom vi fram till att Tammerfors har en potential att nå upp till 700 000–800 000 passagerare i året. Åbo har historiskt sett haft rätt stabilt med 250 000–450 000 passagerare per år. Då vi ser på regionerna som en helhet tänker vi att Jyväskylä, Vasa och Seinäjoki som regioner också servas av Tammerfors-Birkala.
Finland mer intressant i nuläget
Nyholm sticker inte under stol med att Finland som en marknadshelhet blir viktigare för Air Baltic i och med att Ryssland och Ukraina som historiskt sett varit stora marknader för bolaget, har fallit bort.
– Vi förlorar två av de starkaste marknaderna ur vår synvinkel, vilket betyder att vi måste satsa på en annan typ av helhet. Finland kommer att få satsningar, Tammerfors var den första öppningen, men vi kommer också att bygga på i Åbo och i Helsingfors. Sen står Kittilä också i tur, det handlar om att skapa en helhet som attraherar den finländska marknaden.
Air Baltic i Finland
Servar tre flygplatser regelbundet: Helsingfors, Tammerfors och Åbo.
Från Tammerfors flyger man direkt till Riga, Oslo, Köpenhamn, Amsterdam, Frankfurt, München samt Malaga och Rhodos.
Helsingfors och Åbo har i nuläget endast direktflyg till Riga med anslutningar till över 70 destinationer i Europa, Norra Afrika och Mellanöstern.
Kittilä kommer att återvända som vinterdestination 2022/23.
Bolaget har så här långt i år haft 65 000 passagerare på Finlandsrutterna, varav största delen efter påsk.

Vad kunde Åbo stad och Åbo flygplats göra för att bli mer attraktivt för er och för andra flygbolag?
– Regionen i sig är lockande. Ser man på businessidan har tillväxten varit kraftig, trots att det nu på senare tid gått litet neråt igen. Personligen har jag märkt att den marknadsföringsmodell man gått in för i Åbo är litet mer krånglig än i andra regioner. Tammerfors har lyckats väldigt bra med att marknadsföra hela området, inte bara den egna staden, både för affärsresande och för nöjesresande.
– Det finns stor potential att attrahera både fritidsresenärer tack vare skärgården och affärsresande tack vare de starka industrierna i Åboregionen, men för att kunna arrangera något i Åbo måste man jobba en hel del för att nå de rätta kontakterna. Man klarar sig inte med en enda kontakt, säger Nyholm.
Här finns det med andra ord något för det nya marknadsföringsbolaget Visit Turku Archipelago och dess nya vd Kristiina Kukkohovi med ett förlutet bland annat hos SAS/Blue1 och Finnair att bita i. Bolagets som ägs av Åbo, Nådendal och Pargas ska vara startklart den 1 jaunari 2023 och fungera som ett lokomotiv för regionens turism och näringsliv.
Inga nya direktflyg utlovas
Direktflyg från Åbo till Stockholm och Köpenhamn har stått på mångas önskelistor, men något sådant utlovar Air Baltic inte i nuläget.
– Åbo har alltid varit en spelare med en stabil basvolym, mellan 30 000–40 000 för vår del de senaste åren. Point-to-pointtrafiken kommer sannolikt aldrig att vara det viktigaste för Åbos del. Ur vår synvinkel är det förbindelserna till Tyskland och Västeuropa via Riga de som företagsresenärer från Åbo upplever som attraktiva, säger Nyholm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.