Jockum och Sandra fick vänta 270 dagar på bygglov – har förlorat tiotusentals euro

För ett år sedan fick Jockum Lundsten och Sandra Hildén nycklarna till sin nya lägenhet i Port Arthur, en trähuslägenhet från början av 1900-talet som senast renoverats på 90-talet. Drömmen var att renovera lägenheten långsamt och flytta in lagom till den här hösten.
När ÅU träffar Jockum och Sandra är läget helt annat. Bara köket är klart – det enda rummet som inte behövde någon bygglovsansökan. I övrigt är den 170 kvadrat stora lägenheten en byggarbetsplats där husets skelett med isolering och elkablar tittar fram på många ställen. I det kommande vardagsrummet ligger en stor hög med bräder, toaletten är bara ett tomt skal och en aluminiumstege står där trappan mellan lägenhetens tre våningar borde finnas.
Problemet? Bygglovsansökan som lämnades in i oktober godkändes först nio månader senare, i slutet av juli, efter en lång och frustrerande process. En process som kostat paret både tid och pengar. Mycket pengar.
– Jag skulle säga att alla fördröjningar och överraskningar går på över 50 000 euro, men jag vågar inte räkna exakt – det är för nedslående, säger Jockum.

Att Åbo stads byggnadstillsyn är en långsam apparat var ingen överraskning för dem. Tvärtom så hade de räknat med det.
– På stadens webbsidor står det att ansökningarna tar i genomsnitt fyra till sex månader att behandla. Då vi lämnade in ansökan i oktober tänkte vi att om vi får den godkänd senast i maj, det vill säga sju månader senare, då hinner jag bygga under semestern. Men det blev inte riktigt så, säger Jockum.
”Ingen vill jobba som arkitekt i Åbo”
I och med att Sandras och Jockums trähuslägenhet ligger i ”Portsa” är fasaden skyddad. För att få göra ändringar i skyddade objekt krävs att en arkitekt planerar ändringen. Men i och med att inga ändringar skulle göras på själva fasaden fick paret svaret från staden att det inte krävdes någon inblandning av en sådan.
– I mars, fem månader efter att vi lämnat in ansökan, fick vi första svaret från staden och det var beskedet att vi ändå måste göra alla planer med arkitekt i och med att objektet är skyddat. Det kändes lite frustrerande, för vi hade varit beredda att blanda in en arkitekt från början.
Att hitta en arkitekt åt sig var heller ingen lätt sak.
– Eftersom vi båda är från Pargas försökte vi först hitta en arkitekt därifrån för att få tala svenska. Men när de hörde att arbetet gällde Åbo så tackade alla nej och hänvisade till den långsamma och problematiska byråkratin, säger Jockum.

Efter att ha anställt en arkitekt från Åbo gjorde de planerna på nytt med dennas hjälp. Men problemen tog inte slut där.
– När vi lämnade in den nygjorda ansökan blev vi ganska snabbt kontaktade och ombedda att komplettera ansökan med bild på takkonstruktionen. Vi hade alla bilder färdiga, så det var ingen stor sak. Men ett par dagar senare kom förfrågan om nästa kompletterande. Och igen. Och igen. Totalt nitton gånger blev vi ombedda att ge ny information, säger Jockum.
Det är inte det faktum att de var tvungna att komplettera sin ansökan som irriterar Sandra och Jockum, utan att staden inte kunde be om all information på samma gång.
– Det är ett slöseri med pengar både för oss och för staden. För varje komplettering betalar vi vår arkitekt för att göra en ny ansökan, men samtidigt betalar staden sina anställda för att gå igenom samma ansökan ännu en gång. Det är ju inte smidigt på något plan, säger Jockum.
”Önskar att någon hade berättat hur länge det tar”
Efter att alla kompletteringar var gjorda fick paret ett löfte om att bygglovsansökan skulle vara godkänd före midsommar. Efter alla om och men kände Sandra och Jockum ändå att det var okej, och att man i alla fall skulle komma igång med byggandet under sommaren.
Men midsommaren kom och gick utan att bygglovet godkänts. Först i slutet av juli kom äntligen beskedet från staden att allt var klart, och efter en två veckors karenstid kunde byggandet slutligen inledas förra veckan.
– Jag önskar mest av allt att någon från början hade berättat att vi skulle förbereda oss på nio månader. Då hade vi kunnat planera renoveringen utgående från det.

På grund av den förskjutna tidtabellen har det uppstått en hel del oväntade kostnader.
– Framför allt så betalar vi två vederlag just nu och det går ju pengar till det, men materialkostnaderna har gått upp så mycket under tiden vi har väntat att också där har vi förlorat en hel del. Källaren hade jag tänkt slutföra själv under sommaren, men nu får vi leja någon för att få den klar före vintern och där går flera tio tusen euro extra.
Sandra och Jockum är ändå noga med att påpeka att de alltid har fått ett vänligt bemötande när de kontaktat staden.
– De har varit sakliga och verkligen beklagat fördröjningen. Det är inte personerna vi är arga på, utan systemet – och politikerna, som borde se till att det här fungerar. I och med den här processen har vi kommit i kontakt med många andra som gått igenom motsvarande resa och majoriteten säger att de aldrig kommer att ta sig an ett byggprojekt i Åbo igen. Det är helt klart att staden har dåligt rykte på den här punkten och att det avskräcker folk att bygga här, säger Jockum.
”Vi fokuserar på att alla stora ändringar ska göras samtidigt”
Chefen för Åbos byggnadsinspektion, Annika Alppi, beklagar situationen som Jockum Lundsten och Sandra Hildén har råkat ur för. Hon säger att det är just en sådan situation som de har fokuserat på att försöka undvika i jobbet med bygglovsansökningar.
– Vi har varit extra noga med att gå igenom hur vi ska ta oss an större bygglovsprojekt. Tanken är att alla större specialbehov, som till exempel behovet av en arkitekt i det här fallet, ska klargöras från början.
Utöver det har det också brustit i kommunikationen när kompletteringar efterfrågats hela 19 gånger.
– Det är beklagligt att man har begärt information så här efter hand. Kanske har det handlat om brådska, eller att någon har missat hur stor ombyggnation det faktiskt rör sig om.
Port Arthur är ett område där många bygglovsansökningar tar längre än medeltalet och på frågan om staden kunde tänka sig att meddela de som söker om ett bygglov på ett sådant område om möjliga fördröjningar redan i början av processen svarar Alppi:
– Det är viktigt också för oss att kunna uppskatta den tid som en bygglovsprocess kommer att ta, så att vi underviker onödiga fördröjningar. Vi kunde undersöka om ansökningar från vissa områden statistiskt sett tar längre att behandla och om det faktiskt är på det sättet så kommer vi förstås att ta saken i beaktande när vi uppskattar behandlingstiden, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.