Förflytta dig till innehållet

Ny undersökning: Havsörnen håller skarvarna i schack

Heikki Kotiranta
Skarvar på en ö.
I en stor koloni kan vissa av storskarvarna lyckas med häckningen trots örnarnas jakt.

Enligt en ny internationell undersökning påverkar det växande havsörnsbeståndet både var storskarven häckar och hur många ungar storskarven får.

Enligt Finlands Miljöcentralen har skarvarna inte blivit fler sedan 2015 och havsörnen är en bidragande orsak.

Enligt forskare Pekka Rusanen från Finlands miljöcentral, kan man dra den slutsatsen att havsörnarna håller skarvarna i schack och det är till och med möjligt att kolonierna i framtiden minskar tack vare havsörnen.

— Fem stora kolonier har under de senaste åren helt försvunnit och två håller på att försvinna, berättar Rusanen.

En av de kolonier som försvann redan 2018 är skarvkolonin på Stora Äggskär i Nagu. I stora kolonier kan det finnas 2000-3000 skarvar.

Havsörenen inverkar på många olika sätt

En havsörn kan äta både storskarvens ägg och ungar, och även stjäla fisk som storskarven har fångat. Dessutom skrämmer havsörnen bort vuxna storskarvar från deras bon, vilket gör storskarvens ägg och ungar till offer för jagande måsar och kråkfåglar.

— Havsörnens inverkan syns redan i storskarvens häckningsskede. I storskarvskolonierna i Finska viken och Skärgårdshavet, där man observerade havsörn, fanns färre ägg än i de kolonier där örnarna inte observerades”, säger överintendent Aleksi Lehikoinen vid Helsingfors universitets Naturhistoriska centralmuseum, Luomus.

För att undvika jakten på ägg och ungar återvänder skarvarna ofta till sina bon om en havsörn hålls lugn i kolonin. Flera örnar kan dock samtidigt besöka en och samma koloni, eftersom särskilt unga havsörnar som inte häckar rör sig i flockar. I både Finland och Tyskland har man sett situationer där det samtidigt finns upp till cirka 30 havsörnar i en storskarvskoloni.

I flera europeiska länder, även i Finland, har storskarvskolonierna flyttat sina häckningsplatser på grund av örnarnas alltför omfattande jakt.

BirdLife rf
Skarvar och örnar. På bilden är havsörnarna grupperade kring skarvungar som ännu inte är flygfärdiga. I havsörnarnas kölvatten lurar kråkor och måsar.

Till exempel i Estland är antalet storskarvskolonier störst i de områden, där det finns minsta antal havsörnsbon. I Finland har storskarvskolonierna i den yttre skärgården minskat dramatiskt och häckningen är alltmer koncentrerad till den inre skärgården.

Kan de som oroar sig för skarvarna nu luta sig tillbaka och lita på att havsörnarna ser till att de inte blir alltför många?

— Nja, inte vet jag om man kan säga riktigt så. Lokalt kan storskarvskolonier upplevas som mycket störande till exempel för fisket, säger Rusanen.

Förutom skarvarna går havsörnarna åt också ejdrarna och det här får en del att tycka att havsörnsstammen borde begränsas. En begränsning av havsörnsstammen skulle dock sannolikt få konsekvenser för skarvarna, som skulle få det bättre.

Havsörnens inverkan på skarvens häckningsbestånd syns med fördröjning

Sedan 2010-talet har merparten av storskarvens häckningsbestånd i Finland varit koncentrerat till stora kolonier på över 500 par.

I en stor koloni kan vissa fåglar lyckas med häckningen trots örnarnas jakt. Även om havsörnens jakt har fortsatt att öka under de senaste åren, orsakar inte örnarna förluster för storskarvskolonier i alla häckningsområden.

Storskarvens lägre ungproduktion påverkar storleken på häckningsbeståndet med två till tre års fördröjning, eftersom allt färre skarvar återvänder till sina födelseområden. Finlands storskarvsbestånd har inte ökat sedan 2015 och under de allra senaste åren har beståndet minskat något.

Undersökningen publicerades i den internationella vetenskapliga serien Ardea, i vars juninummer har publicerats sammanlagt 31 artiklar om storskarven. För Finlands del deltog Pekka Rusanen från Finlands miljöcentral och överintendent Aleksi Lehikoinen från Naturhistoriska centralmuseet Luomus i forskandet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter