Alla platser gick åt – Swimruntävling på Brunskär, med simning mellan 12 skär – är fullbokad

Det lokala byalaget i samarbete med Pargas IF:s orienteringssektion ordnar en swimrun-tävling på Brunskär i Korpo södra skärgård lördagen den 13 augusti.
Swimrun
Swimrun är en sport där utövaren växlar mellan simning och löpning utan att stanna.
Skorna behålls på under simsträckorna och våtdräkten är på under löpningen. Det som kännetecknar swimrun är att den sker utomhus, den har mer än en simsträcka och mer än en löpsträcka.
Simningen sker i öppet vatten och den utrustning och de hjälpmedel utövaren har i starten bärs med hela vägen till mål.
Flythjälp större än 50 x 50 centimeter (kan variera enligt tävling, t.ex. på Brunskär är övre gränsen 100 x 60 x 15 cm) är inte tillåten men paddlar, fenor, dolme eller liknande hjälpmedel är tillåtet så länge utövaren bär det med sig från start till mål.
Tävlingen heter lämpligt nog ”Skär till skär swimrun”, eftersom den 9,3 kilometer långa rutten sträcker sig över sammanlagt 12 olika öar med start och målgång på Brunskär. Simetapperna blir totalt 13 stycken, varav de längsta är 300 meter och de kortaste 50 meter.
Brunskär
Brunskär ligger cirka sex sjömil söder om Korpo och har en aktiv byagemenskap, trots att ön i nuläget inte har fast bosättning.
Omkring 50 personer i ett tjugotal hushåll vistas på Brunskär med närliggande öar från tidig vår till sen höst.
Nytt för byalaget
Byalaget som grundades 2011 har tidigare främst jobbat för bevarandet av naturen och kulturen på ön och underhållet av hamnen, men nu har man – tack vare samarbetet med Piffens orienterare – valt att åtminstone pröva på att arrangera en swimruntävling.
Christian Lindberg från byalaget säger att planerna i själva verket funnits redan en tid, men att man valde att slå till först nu i och med pandemiläget.
– Det här är samtidigt ett ypperligt tillfälle att visa upp vår vackra natur åt helt nya människor. Samtidigt har vi begränsat antalet deltagare till 80, eftersom den mängden är vad vi räknat med att vi klarar av att hantera med tanke på logistiken, säger Lindberg.
Orienterarna vana med arrangemang
Orienteringssektionen bidrar med erfarenhet av olika tävlingsarrangemang, medan Brunskärsborna står för transporter för de som inte anländer med egen båt, traktering och bastu för deltagarna. Ett trettiotal personer är involverade i arrangemangen och man har valt att ta det säkra före det osäkra med antalet funktionärer och ha flera personer längs banan.
– Rutten är dessutom alldeles fantastisk. Vi inleder med litet stiglöpning på Brunskär och efter det kommer den första simetappen. De flesta simetapperna ligger skyddade, men blir det riktigt hård ostlig vind kan det bli litet mer utmanande för deltagarna. Löpningen på de kala klipporna är kanske ändå det mest utmanande, säger han.
Mångsidigt startfält
Man har lockat deltagare både från när och fjärran. En hel del kommer från Åboland och huvudstadsregionen, men deltagare från Österbotten, Villmanstrand och Danmark finns också bland de anmälda.
– Vi frågade också i samband med anmälningen om deltagarna har tidigare erfarenhet av swimrun och det visade sig att ungefär en fjärdedel åtminstone har prövat på grenen tidigare.
Har ni redan funderat på en möjlig fortsättning, kommer den här tävlingen att bli ett återkommande inslag?
– Det är inte alls uteslutet, men vi får se hur arrangemangen lyckas. Det har varit väldigt roligt att planera och Brunskärsborna har varit positivt inställda. Vi får lov att utvärdera det hela och också höra med deltagarna om deras synpunkter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.