Felparkering av elsparkcyklar granskas noggrannare i Helsingfors än i Åbo – här förlitar man sig på psykologi och god vilja

Elsparkcykelföretaget Voi spelar på det psykologiska när det gäller att få användare av sparkcyklarna att parkera korrekt.
Till skillnad från i Helsingfors finns det i Åbo egentligen inga följder av att parkera fel, trots att användarna måste skicka in en bild på hur de parkerat efter varje åktur. Dessa bilder förblir outnyttjade i Åbo, eftersom resurser inte sätts på att regelbundet kontrollera dem.
Hannu Oskala, ansvarig för samhällsrelationer på Voi, menar att det ändå har en stor psykologisk påverkan att man måste ta en bild på sin parkering trots att varje bild inte kontrolleras.
– Att elsparkcykelanvändaren måste fundera på sin parkering och skicka in en bild gör att hen vill parkera bättre, säger Oskala. Dessutom vet de om att det finns det en möjlighet för oss att kontrollera bilderna och spåra användaren.
Pilotprojekt i Helsingfors
I Helsingfors kontrolleras bilderna aktivt under pilotprojektet man har på gång. Varningar eller böter kan ges ifall man parkerar fel.
Vid upprepade fall av felparkering kan man stängas av från applikationen. I huvudstaden kan också parkeringsövervakare föra bort lagstridigt parkerade elsparkcyklar, men det har enligt Oskanen inte hänt.
Pilotprojektets slutmål är att utbilda personal och att utvidga praxisen till andra städer. Varje bild kontrolleras för tillfället av ett team som tar till vidare åtgärder ifall sparkcykeln är felparkerad.
I vissa städer använder man också bonusar som morot för att få folk att parkera rätt.
Variationer städer emellan i åtgärder mot felparkering beror enligt Oskanen på att städerna är olika stora, har olika mängd elsparkcyklar och trafik och därmed olika behov av regler.
Förlitar sig på den psykologiska effekten av fotograferingstvånget
I Åbo är regleringen svag och man förlitar sig på den psykologiska effekten av fotograferandet, samt användarnas vilja att parkera bra.
– Att Åbo stad på eget initiativ ritade ut parkeringsrutor för elsparkcyklar är vi väldigt tacksamma för. De har fungerat jättebra för att få folk att inse var de ska parkera. Dessutom finns det tillräckligt många av dem, jämfört med till exempel Helsingfors som har förhållandevis få, säger Oskanen.
Förutom att uppmuntra till att använda de utmärkta parkeringsplatserna finns det också områden där det är förbjudet att parkera och omöjligt att avsluta sin rutt.
– Vandalism och felparkering med avsikt är som tur är inte ett så stort problem för oss längre. Det har exempelvis visat sig att endast cirka en procent av Vois elsparkcyklar brukar ligga omkullfallna, säger Hannu Oskanen.
Vandalismen som tagit sig uttryck i bland annat att folk kastar elsparkcyklarna i Aura å har minskat med tiden.

Svårt att hitta gärningsmännen
Tiers sparkcyklar regleras på ett liknande sätt i Åbo, och företaget deltar också i pilotprojektet i Helsingfors. Tiers regionchef i Åbo, Sonja Hakala, hoppas på att projektet ska kunna kopieras i Åbo och att utbildad personal ska fås hit.
– Det förekommer en hel del vandalism av elsparkcyklar i Åbo, vilket vi nog utreder, säger Hakala. Om någon anmäler en felparkerad eller förstörd sparkcykel kontrollerar vi till exempel den senaste användarens uppgifter.
I de flesta fallen är det ändå inte den senaste användaren som vandaliserat sparkcykeln, vilket gör att det är svårt att vidta åtgärder. Om det ändå bevisligen är den senaste användaren kan Tier ge en varning, eller vid grova eller upprepade fall stänga av personen från applikationen.
– Trenden att slänga våra elsparkcyklar i ån har mattats av, men folk kommer på nya sätt att vandalisera sparkcyklarna. Det kan vara riktigt farligt också för gärningsmannen då hen till exempel försöker tutta eld på sparkcykeln eller skära loss ackumulatorn, säger Hakala.
De grövsta fallen anmäls till polisen, som har bättre resurser att undersöka fallet och få fram gärningsmannen.
Slumpmässig kontroll
Tier har precis som Voi satsat på förebyggande åtgärder i Åbo. Förutom att implementera ett tvång att fotografera sin parkering visar de också instruktioner för hur man kör och parkerar sin sparkcykel första gången man använder applikationen.
– Vår personal går även runt och lyfter upp och flyttar omkullfallna och felparkerade elsparkcyklar.
De kan också slumpmässigt kontrollera bilderna användarna skickar in, men det gör de främst ifall de har en orsak till det. Det är också för Tier i huvudsak i Helsingfors som felparkering undersöks och kan ge konsekvenser, medan man i Åbo i praktiken bara behandlar de grövsta fallen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.