Fraktfartygen får fortsätta skita i Östersjön – så här mycket alger förorsakar de

Varje dag rör det sig nästan 2000 fraktfartyg på Östersjön och de får fortsättningsvis släppa ut sitt toalettavfall rakt ut i havet.
Kryssningsfartygen förbjöds ifjol att släppa ut orenat toalettavfall i Östersjön. De måste antingen rena sitt avloppsvatten ombord innan de släpper ut det i havet, eller tömma sina avloppstankar i hamn.
Men för fraktfartygen finns inga sådana regler och enligt Seppo Knuuttila, som forskar i Östersjön vid Finlands miljöcentral, är kutymen bland fraktfartygen att de pumpar ut toalettavfallet i havet.
— Vi vet att det finns en liten andel fraktfartyg som inte gör så här, men de utgör en minoritet, säger Knuuttila.
Det här betyder att ungefär 25 000 besättningsmedlemmar varje dag kissar och bajsar i Östersjön, helt lagligt.
— I teorin skulle fartygen kunna tömma sina avloppstankar i hamnarna men i praktiken saknar många hamnar den infrastruktur som krävs för att kunna ta emot avloppsvattnet, säger Knuuttila.
Avigt att de finns regler för de små – men inte för de stora
Infrastrukturen är alltså en orsak till fraktfartygens utsläpp. En annan är lagstiftningen.
I Finland har det redan i fler år varit förbjudet för fritidsbåtar att pumpa ut sitt toalettavfall närmare än 12 sjömil från närmaste strand, men då det gäller handelsfartyg kan Finland inte ensamt stifta lagar som styr fartygens avloppshantering. De reglerna görs upp i internationella sjöfartsorganisationen IMO.

— Visst är det avigt att fraktfartygen får tömma sina avloppstankar i Östersjön. Lika avigt var det att kryssningsfartygen ända tills i fjol fick släppa ut sitt toalettavfall orenat i Östersjön. Det är helt klart en stor brist att samma regler inte gäller för fraktfartygen, säger Knuuttila.
Men exakt hur stora mängder handlar det då om?
Sedan det 2005 avslöjades att Tallink pumpade ut allt toalettavfall från sina passagerarfärjor i Finska viken, mellan Helsingfors och Tallinn, har Knuuttila på olika sätt varit involverad i de processer som så småningom lett fram till att passagerar- och kryssningsfartyg inte längre får släppa ut sitt avfall i havet.
Knuuttila har räknat ut att fraktfartygens årliga avloppsutsläpp innehåller 130 ton kväve och 20 ton fosfor.
Tar man till hjälp Håll skärgården rens kalkyler som slår fast att en persons kiss och bajs i havet under ett dygn ger upphov till 2,5 kg alger, får man att fraktfartygens utsläpp förorsakar ungefär 62 500 kg alger, varje dag.

Finns också andra bovar
En sommar med ärtsoppa på havet är det lätt att förfasa sig över fraktfartygens utsläpp. Samtidigt är det bra att komma ihåg proportionerna.
Trots att till exempel avloppsreningsverket i Åbo och Helsingfors är mycket effektiva reningsverk släpper reningsverket i Åbo ut 219 ton kväve och 4 ton fosfor varje år. Helsingfors reningsverk släpper ut 479 ton kväve och 18 ton fosfor varje år. De här utsläppen bidrar också till att göda algerna i Östersjön.
Nämnas bör också att jordbruket förorsakar 320 ton fosforutsläpp och 4400 ton kväveutsläpp i Skärgårdshavet, varje år.
— Men eftersom inget Östersjöland ännu lyckats minska tillräckligt på utsläppen i havet borde vi beträffande den internationella sjöfarten få till stånd strängare krav och sträva efter att allt toalettavfall förs i land för rening, säger Knuuttila.
Varför har man då inte skärpt reglerna för fraktfartygen på samma sätt som man har skärpt dem för kryssningsfartygen?
— Kanske man har tänkt att fraktfartygen, i jämförelse med kryssningsfartygen som kan ha över 5000 passagerare, är förhållandevis små enheter, svarar Knuuttila. Det är också möjligt att Östersjöfrågorna inte väger så tungt inom IMO, trots att Östersjön är ett exceptionellt känsligt hav.
Ytterligare en orsak kan vara att man under de senaste åren fokuserat på frågan om fartygens avgasutsläpp. I jämförelse med toalettavfallet är den kvävebelastning som fraktfartygens avgasutsläpp utgör, ungefär femtio gånger större.
— Egentligen tror jag att avloppsfrågan, när den på allvar börjar diskuteras, kommer att vara lättare eftersom avloppsvattnet samlas i tankar. Både svaveldirektivet och det senaste direktivet som innebär att alla nya fartyg måste kunna rena sina avgaser till 80 procent från kväveoxider förorsakar rederierna stora kostnader då det måste göras ändringar i fartygens motorer, till exempel för att installera svavelskrubbrar. Nu handlar det mest om att få mottagandet i hamnarna att fungera, säger Knuuttila.
Och förstås: Lyfta fram frågan i IMO.

Ett försiktigt steg i den riktningen har redan tagits då man inom Helcom, på Finlands initiativ, börjar samla information om fraktfartygens toalettavfall och vilken inverkan avfallet har på Östersjön.
Enligt uppgifter från Traficom kommer Helcoms medlemsländer att överväga att avge ett förslag till IMO om att fraktfartygens avloppsutsläpp begränsas, om det visar sig att utsläppsmängderna är betydande och att de bidrar till övergödningen i Östersjön.
Det jag nyss läste är ju helt otroligt. Undra på att vattnet i Österdjön blir bara sämre. Det måste ju bli en lag på detta att även stora fartyg måste tömma tankarna ibland. Och helt säkert är att även mindre båtar gör likadant då ingen ser.