Stort problem i Åbo: Felparkerade elsparkcyklar

Det finns faktiskt regler för hur man ska parkera sin elsparkcykel – men många struntar i dem.
Redan under en kort promenad i centrum noterar ÅU:s reporter flera sparkcyklar som är slängda på marken eller ställda mitt på trottoaren.
Polisinspektör Tuomo Katajisto på Polisstyrelsen säger att felparkeringen är ett stort problem i Åbo. Den äventyrar både gång- och cykeltrafiken.
Elsparkcyklarna klassas som lätta fordon och omfattas av samma trafikregler som andra fordon. De får parkeras på gång- och cykelbana enligt samma regler som gäller för mopeder och cyklar.
– Ett lätt elfordon ska då parkeras i gång- eller cykelbanans riktning och så nära kanten som möjligt. Ett lätt elfordon får inte parkeras mitt på gång- eller cykelbanan så att fordonet spärrar av banan och inte heller så att det på annat sätt medför fara för säkerheten eller en olägenhet för trafiken, säger Jukka Hopeavuori, sakkunnig inom trafikreglering vid Trafikledsverket, i ett pressmeddelande.
Parkering av ett lätt elfordon i strid med vägtrafiklagen betraktas som felparkering eller trafikbrott, vilket kan ge felparkeringsavgift eller böter.

Elsparkcyklarna lämnas dock ofta slarvigt på gemensam cykel- och gångbana.
– Värst är det då de lämnas i något gatuhörn där fotgängarna och cyklisterna inte ser dem. De är även problematiska för synskadade, som kan snava i dem, säger polisinspektör Katajisto.
I Åbo försöker polisen övervaka parkeringen av elsparkcyklarna, men Katajisto säger att de inte kan göra så mycket då deras resurser går åt till mer brådskande uppdrag.
Eftersom elsparkcyklarna är ett nytt fenomen i stadsbilden räknar Katajisto med att problemen säkert kommer att minska med tiden. Han säger att det finns enighet kring att lösa problemen.
– Operatörerna kunde med ekonomiska påtryckningar få dem som hyr sparkcyklarna att parkera bättre. Det kunde ta sig uttryck antingen i belöning då sparkcykeln är parkerad korrekt eller som en ekonomisk sanktion ifall de parkeras fel.
Katajisto tycker att det är bra att vissa företag har system där man till exempel måste skicka en bild som bevis på att man parkerat korrekt.
Han nämner också att Helsingfors har ett bra system där parkeringsövervakare får plocka bort felparkerade elsparkcyklar och föra dem till ett visst ställe för upphämtning.

Hazel Haroom, som jobbar som insamlare för Kyrkans Utlandshjälp vid åstranden, har observerat elsparkcyklisternas slarviga parkeringsbeteende.
– Dagtid parkerar folk sakligt, men på natten lämnar de fordonen där det passar dem själva bäst eller så slänger folk dem på marken, säger hon och pekar på en omkullfallen elsparkcykel bredvid henne.
Vid åstranden finns en stor elsparkcykelparkering, som många faktiskt använder. De skilt utmärkta parkeringsplatserna som inrättats har enligt Tuomo Katajisto förbättrat situationen och gör parkeringen tydligare.
Harooms kollegor Pyry Simppula och Karthik Väisänen är själva aktiva användare av elsparkcyklarna.
– Jag försöker parkera så att sparkcykeln inte blir i vägen för folk. Om det inte finns en lämplig plats där man stannar måste man föra den lite längre bort bara, säger Väisänen.
Han berättar att han många gånger sett onödigt dåligt parkerade elsparkcyklar.
– På en kulle i Varvsstranden såg jag en gång att många hade slängt elsparkcyklar i en grop. De väger ju så mycket att man knappast får upp dem därifrån, säger Väisänen.
Pyry Simppula säger att det varierar mellan de olika företagen hur de kontrollerar parkeringen. Exempelvis har en av aktörerna märkta områden där man kan och inte kan parkera.

Personalen på Pub Niska vid åstranden berättar att också de ser många felparkerade sparkcyklar.
– De är praktiska att åka med men störande då de lämnas i vägen för folk. Dessutom var här en utanför vår uteservering som en gång pep hela dagen utan att någon gjorde något, säger Lisa Lehti.
Parkeringböter åt ägaren av fordonet, torde väl hjälpa till att få ordning på problemet? Så som det är med andra fordon.
Lösningen på elsparkcykelproblemet är att vartenhan en skickas till ett smältverk. Kan återanvända metallen till nåt nyttigare.
Patrik Boström