Så viktig är ombordförsäljningen – över hälften av rederiernas intäkter kommer från försäljningen ombord
Över hälften av rederiernas intäkter kommer från ombordförsäljningen. Skulle taxfree-försäljningen
försvinna skulle anlöpen till Åland minska kraftigt.
–Vi skulle få en helt annan typ av besökare, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.
De nya tullrutinerna vid import och export har väckt irritation – och åländsk opinion mot
skatteundantaget.
Enligt senaste Åland Gallup i juni vill endast tre av tio svarande behålla skatteundantaget som möjliggör taxfree-försäljningen ombord på trafiken till och från Åland, sex av tio tycker det är viktigast att ha samma regler för import och export som övriga EU. Totalt var det 421 personer som tog ställning till om transport eller krångelfri import är viktigast.
Opinionsresultatet har väckt uppmärksamhet och kommenterats av en rad personer i sociala medier och på insändarsidor.
Men för de stora rederierna, med över hälften av intäkterna från ombordförsäljning i dag, är det en utopi eller dystopi som knappt diskuterats – och som i första hand skulle slå tillbaka mot Åland.
Tallinks koncernchef Paavo Nõgene konstaterar att det skulle bli svårare att motivera att gå till Åland om skatteundantaget försvinner.
– Det skulle få en rad negativa effekter, men att ändra systemet skulle innebära störst problem för Åland, säger han.
Enligt Ben Lundqvist , styrelseordförande och storägare i Viking Line, så har frågan eller scenariot aldrig varit uppe i rederiets styrelse.
– Vi behöver inte räkna på det. Det är så självklart, säger han.
– Jag tror inte ålänningar kommer vara så dumma.
Viking Line och Tallink bedriver i dag trafik över finska viken utan taxfree, men den trafik som skulle gå mellan Finland och Sverige skulle behöva revolutioneras, kanske med fartyg som har andra typer av anpassningar. Och framförallt skulle trafiken till Åland inskränkas.
– Det här är mina egna spekulationer, inte styrelsens. Det blir otänkbart att exempelvis någon trafik mellan Helsingfors, Stockholm och Mariehamn skulle kunna existera. Och alldeles säkert skulle man gå förbi Åland åtminstone en tur mellan Åbo och Stockholm.
Och hur skulle det bli med trafiken till Kapellskär?
– Rosella har ju inte varit en lönsam business för oss på många år. Tar du bort den ur trafik så drabbar det nog inte Viking line, säger Ben Lundqvist.Stora turistgrupper faller bort
Lotta Berner Sjölund ,vd för Visit Åland, ser att färjeanlöpen skulle minska och att stora turistgrupper som inte är väldigt angelägna om att besöka just Åland då skulle falla bort.
– Vi ser att det är helt avgörande för Åland att man är tillgänglig om man ska ha den mängd besökare som man har idag. Det skulle bli svårare och det skulle bli dyrare att ta sig till Åland och turismen skulle minska.
Hon konstaterar att vissa målgrupper ändå skulle göra sig ”besväret” att ta sig till Åland.
–Vi skulle få en helt annan typ av besökare, en snävare målgrupp och Åland skulle inte vara en destination för alla.
Åsubs regelbundna sammanställningar visar att stuggäster är den kategori som över tid gör av med mest pengar på Åland, men Lotta Berner-Sjölund tror att gästernas intressen, som golf, fiske eller barnfamiljsaktiviteter, är mer avgörande än typ av logi för vilka som skulle välja Åland.
–De flesta kommer från närregionerna i Sverige och Finland och resan blir många gånger en del av den här upplevelsen. De kompletterar varandra.
Visit Åland planerar att göra en ny turismrapport kommande vinter. Den senaste från 2018 visade att var femte ålänning inom den privata sektorn jobbar med turism.
–Har vi inte samma turism, då har vi inte lika många arbetsplatser. Och många små verksamheter, som butiker och restauranger, framförallt på landsbygden skulle ha mycket svårare att överleva utan turismen. Så att hela Åland lever och frodas skulle avsevärt påverkas av minskat antal turister. Vi såg under pandemin hur det slog mot alla verksamheter.
Det görs jämförelser med Gotland, dit turisterna kommer utan taxfree och biljett med bil kan kosta 400 euro. Är inte Åland tillräckligt attraktivt utan taxfree?
– Det är väldigt få destinationer som bara ÄR attraktiva. Trender kommer och går, men att bara förlita sig på en trend går inte. Allt måste byggas upp – och det är ett jättearbete. Jag tror inte det finns en sådan attraktion att man direkt skulle fylla på med en annan målgrupp, säger Lotta Berner Sjölund.
Björn Nylund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.