Brandkårsunga från Pargas och Åbo på ”OS” i Slovenien – skapar minnen för livet

Pargastjejerna Tilde Mattsson, Ronja Rautanen och Sara Sundell har under torsdagen tävlat klart i den stekande hettan i slovenska Celje, där årets upplaga av CTIF-tävlingarna ordnas. Det handlar om en internationell stortävling för brandkårsaktiva som ordnas med två års mellanrum.

Från första början hade Åbo och Nummela ett gemensamt flicklag, men då några av deltagarna fick förhinder hade de två FBK-kårerna inte flera flickor att ta till – och Pargastrion trädde in i bilden.
För Mattsson och Sundell är CTIF-tävlingarna de första, men Ronja Rautanen har varit med en gång tidigare, i Schweiz för tre år sedan.
Viktigast att få vara med
För att få delta måste man klara sig i de nationella kvaltävlingarna, eftersom Finland får delta med totalt tre ungdomslag. Den här gången tävlade Pargas FBK-trion tillsammans med flickor från Åbo FBK och Nummelan VPK i Vichtis i ett tiomannalag, vilket samtidigt betytt att de inte kunnat träna tillsammans så ofta på grund av avstånden.

– Men nog har vi hunnit träna ändå, men i litet varierande konstellationer. Tävlingarna håller väldigt hög nivå och det är ett faktum att i sydeuropa är inställningen en litet annan. Där är alla deltagare atleter, medan i den nordiska länderna bygger FBK-verksamheten på att alla får vara med. Men alla som varit med har ändå övervunnit sig själva och helt garanterat fått minnen för livet, säger Pargasbon Camilla Rautanen som fungerar som lagledare och är med för fjärde gången i den rollen.
CTIF-tävlingarna
CTIF (Comité technique international de prévention et d´extinction du Feu) är en internationell organisation för brandskydds- och räddningsverksamhet.
Målsättningen med organisationen är att befrämja internationellt samarbete inom brandkårs- och räddningsverksamheten.
Internationella tävlingar ordnas vart annat år (senast i Schweiz 2019, årets tävling skulle ursprungligen ha ordnats 2021 men flyttades fram med ett år).
Både vuxen- och ungdomslag tävlar i olika klasser i stafetter och hinderbanor med koppling till brandkårsverksamhet.
Från Finland deltar i år sammanlagt nio lag, varav tre lag är ungdomslag.
källa: ctif.fi
Omfattande arrangemang
Årets tävlingar samlar totalt omkring 3 000 deltagare från 23 länder och invigningsfestligheterna ägde rum på en stor fotbollsstadion med högtidliga festligheter. Bland annat Sloveniens president Borut Pahor närvarade vid invigningen.

Det åboländsk-nyländska laget åkte ner till Slovenien i söndags och tränade både i tisdags och onsdags inför gårdagens tävlingar. Då ÅU talade med tjejerna hade de precis börjat förbereda sig för kvällens lägerolympiad, där man tävlar under mer avslappnade former i olika kluriga uppgifter.
– Vattenkrig ska det också bli. Det blir en hel del fritid nu efter tävlingarna, men på fredag och lördag ska vi följa med de finländska vuxenlagen som tävlar, berättar flickorna.
Vad annat har ni hunnit med så här långt?
– I måndags deltog vi en mässa där de olika ländernas ungdomsrepresentanter presenterade sig och hämtade med sig något typiskt för sitt eget land. Där bytte vi också märken och pins med andra länders representanter.
Laget bor i en skola med ett polskt lag som grannar och det blir en del spring i korridorerna.
– Men det är också precis det som är meningen, hela idén med de här evenemangen för ungdomarnas del är att man ska träffa andra unga med samma hobby över kulturella gränser, säger Camilla Rautanen.
Vad har varit roligast hittills?
– Att få träffa unga från andra länder och se vad de håller på med i sina brandkårer, samtidigt är det litet som en semesterresa också.
Hemresan mot Finland startar på söndag, då laget åker buss till Zagreb i Kroatien där man tillbringar hela söndagen. Hem till Finland kommer laget natten mot måndag – en hel massa erfarenheter rikare.
I ungdomsklassen tävlar också mixedlag från Åbo FBK och från Västra Nylands räddningsverk.
Du kan följa det gemensamma flicklagets strapatser i Slovenien på Instagram.
Livesändningar från tävlingarna hittas via webbplatsen ctif2022.com.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.