Förflytta dig till innehållet

Kräftsäsongen är igång – förut innebar säsongsinledningen köer till fiskdisken

Sabina Magnusson

För många är kräftskivor en höjdpunkt under sensommaren. Kräftfiskesäsongen började idag, torsdag, klockan 12 och pågår fram till den sista oktober.

När ÅU besöker Saluhallen i Åbo vid klockan 10 på torsdagen syns inga kräftor ännu till.

Jaakko Manelius, som är vd för fiskbutiken S. Wallin, tror inte att det kommer vara någon kö till kräftorna vid säsongsinledningen klockan 12, då kräftorna börjar säljas. Folk brukar dock också beställa kräftor i förväg, säger han.

– Att det var lång kö till kräftorna var nog vanligare förr i tiden. Nu är de vanligare att folk köper sina kräftor först i augusti. Jag skulle säga att efterfrågan på kräftor har minskat, åtminstone i Åbo. Vi säljer fler kräftor till Helsingfors och Hangö än vad vi gör i Åbo. Där är det vanligare med kräfttradition, säger Manelius.

Eleonora Drugg
Jaakko Manelius vd för fiskbutiken S. Wallin

Helsingfors djurskyddsförening kräver i ett färskt uttalande ett förbud mot försäljning av levande kräftor till konsumenterna.

Fiskförsäljare Jaakko Manelius konstaterar att det kan vara lite svårt då kräftor är en färskvara. Kräftorna säljs ofta levande för att de ska hållas färska.

– Här kokar vi dem på traditionellt sätt, säger Manelius

Fiskbutiken S. Wallin får kräftor från hela Finland, till och med från Åland. Kräftfisket håller dock på att minska på grund av att fiskare blir äldre. Det finns inte lika många fiskare som de gjorde förr, säger Manelius.

Privat

Folk unnar sig lyx

Sabina Magnusson växte upp med kräftor. Nu driver hon företaget Skärgårdskräftan på Kimitoön för tredje säsongen.

– Just nu har jag inte tid att fånga kräftor själv. Från kräftsäsongens start köper jag in dem från Pyhäjärvi i Säkylä. Innan kräftsäsongen är inledd i Finland kommer kräftorna från Sverige. Jag säljer främst signalkräftor men det går också att beställa flodkräftor. Flodkräftorna måste jag köpa in från ett annat ställe, säger Magnusson.

Magnusson berättar att företaget har gått bättre för varje år och att folk unnar sig lyx även på vardagar. Antalet kräftor hon sålt rör sig om många, många tusen, säger hon.

– Jag kokar alla dagar från säsongens början till slutet av september. Efter forneldarna brukar efterfrågan avta. Jag jobbar från tidig morgon till natt. Jag sköter allting själv, det vill säga allt från marknadsföring till att köra ut kräftor, säger Magnusson.

Sabina Magnusson
Skärgårdskräftan kan köra ut kräftor till sina kunder.

På grund av förhöjda transport- samt elkostnader kommer även kräftorna att kosta aningen mer än i fjol.

– Priset rör sig om cirka 2,50 euro styck, för en signalkräfta som är tio till elva centimeter, säger Magnusson.

Vad är din åsikt om att djurskyddsföreningen vill förbjuda försäljning och kokandet av levande kräftor?

Sabina Magnusson säger att hon kokar kräftorna på traditionellt sätt, det vill säga levande.

– Det är klart att jag inte gillar att koka dem levande men på det här sättet har de gjorts hur länge som helst och kommer antagligen fortsätta i framtiden. Att koka kräftorna levande är lite som att skjuta en älg, säger Magnusson.

Fakta om kräftor

I Finland finns två kräftarter: inhemsk flodkräfta och den från Nordamerika härstammande signalkräftan.

Att det varit en ganska sval försommar kan leda till att skalbytet för flodkräftan ännu inte är klart. Det leder i sin tur till att kräftorna inte ännu rör på sig så mycket, uppger Centralförbundet för Fiskerihushållning.

Enligt förbundets forskare förutspås en bra fångst av signalkräfta, då det varit flera varma somrar.
Signalkräftan är vanligast i finländska vatten men den klassas som en skadlig främmande art som är härdig mot kräftpesten.

Signalkräftan får absolut inte utplanteras eller odlas, säger Kaj Mattsson som är verksamhetsledare på Åbolands Fiskarförbund.

Enligt Naturresursinstitutet fångades 3,6 miljoner kräftor år 2020 varav endast 10 procent var flodkräftor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter