Förflytta dig till innehållet

Våghalsiga vattenskoterförare äventyrar säkerheten till havs – flera olyckor har skett i sommar

Gränsbevakningsväsendet
Polisens vattenskoter vid station.
Sjöbevakningens räddningsuppdrag i olyckor med vattenskotrar har varit ovanligt många under den pågående säsongen.

Vattenskoterolyckor och våghalsigt beteende hos vattenskoterchaufförer har rapporterats i en allt större grad i sommar.

De senaste dagarna har det inträffat vattenskoterolyckor både i Helsingfors och Lovisa. I Åbo har vattenskotrarna rapporterats köra farligt nära stora fartyg.

För hög situationshastighet och riskfyllt beteende

Sjöräddningsledare vid Västra Finlands sjöbevakningsstation Rasmus Friman säger att det körs hejvilt i Åbos vatten.

Det har inte rapporterats några större olyckor i trakten, men sjöbevakningen får anmälningar och observationer gällande osäkert beteende på vattenskotrarna.

– Folk kör vattenskotrarna oförståndigt. Deras situationshastighet är alldeles för hög och de trånga sunden i Åbos skärgård är särskilt farliga att köra i med hård fart, säger Friman.

Han säger att det är allmänt att vattenskotrarna kör närmare 60 knop och att de kommer alldeles för nära andra vattenfordon, simmare eller land. Detta gäller även på områden där hastighetsbegränsningen är så låg som fem knop.

Det finns stora risker för olyckor med vattenskotrarna då de kör med så hög hastighet. Kollisioner är enligt Rasmus Friman vanliga olyckor, och beror på att förarna inte är tillräckligt observanta.

– Man måste hålla utkik efter övriga trafikanter på havet och väja i tid, säger Friman. Det blir svårt ifall det ena eller bägge fordonens hastighet är hög när de möter varandra.

Tre vattenskotrar som kör på långt hållArkiv/Anja Kuusisto
Vattenskoterförarna kör i vissa fall närmare 100 km/h för fort.

Inga förarbevis eller krav på kunnande i Finland

De flesta vattenskotrarna som rör sig på vattnet är uthyrda. Både företaget som hyr ut och den som hyr har ett ansvar, konstaterar Friman.

Uthyrningsföretag har ofta åldersgränser och uthyrningsvillkor, men oftast ingen genomgång av trafikregler eller egentlig koll av förarens kunnande.

I Sverige infördes i år krav på förarbevis för vattenskoter. Förarbeviset får man genom en minst 15 timmar lång utbildning bestående av en teori- och en praktisk del samt ett prov man behöver godkännas i.

Utan det har man inte sedan den 1 maj fått köra vattenskoter.

Övervakningsmyndigheterna kan avbryta vattenskoterns färd ifall de anser att lagarna inte följs eller att föraren inte klarar av att köra fordonet.

Alkohol är ofta inblandat i olyckor på sjön, säger Rasmus Friman. De flesta olyckorna sker ändå mitt på ljusa dagen, eftersom det är flest trafikanter i farten då.

– Vi ser en hel del skotrar som kör våghalsigt. Jag blir inte förvånad om en olycka inträffar också här i trakten, säger Friman.

Då skotrarna ökar i popularitet ökar också risken för olyckor. Då är det särskilt viktigt att de som kör använder förnuftet och tar ansvar.

Skotrarna kör farligt nära stora fartyg

Ett problem som länge funnits är vattenskotrar som kör i de stora fartygens svallvågor och farligt nära fartygen eller till och med framför dem.

– Visst har vi märkt att vattenskotrarna kör hårt och onödigt nära fartygen när de hoppar på våra svallvågor. Trafiken med vattenskotrar känns oreglerad, säger Viking Lines trafikchef Dan Roberts.

Han tycker att ett liknande förarbevis som Sverige införde också borde implementeras här, eventuellt med en högre åldersgräns på 16 eller 18 år.

Dan Roberts påpekar att vattenskotrarna borde hålla avstånd och idka gott sjömanskap.

Det finns alltid en risk att föraren av skotern missbedömer en situation, som kan bli särskilt allvarlig ifall fartyget behöver göra en oförutsedd manöver i farleden för att undvika den.

– Ett stort fartyg har svårt att göra något om vattenskotrar kör med avsikt nära fartyget. Befälet på fartygen behöver ändå vara uppmärksamma på vattenskotrar som framförs i farleden och om de ser risker behöver de påkalla uppmärksamhet. Ser vi att skoterförare framkallar fara för sig själv eller för andra så meddelar vi myndigheterna, säger Roberts.

Ännu har ingen allvarlig incident inträffat när vattenskotrarna kör nära fartygen, men de orsakar oro inom rederiet och osäkerhet på havet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter