Förflytta dig till innehållet

Värmen göder blågrönalgerna – finns kring Kimitoön, S:t Karins och Nådendal

Arkiv/Carina Holm
grönaktigt grumligt vatten
Algläget i gästhamnen i Pargas på torsdagseftermiddagen.

Vattendragen har blivit varmare till följd av hettan, vilket har lett till en ökning av blågrönalgobservationer i havsområden. Trots det exceptionellt varma vattnet i sjöar har blågrönalgsläget i insjöar hållits rätt stabil. Det här enligt ett pressmeddelande från Finlands miljöcentral.

Värmeböljan skapar goda levnadsförhållanden för blågrönalger, både längs kusten och längre ut på öppet vatten.

Speciellt i Skärgårdshavets kustområden och norr om Gotland har miljöcentralen denna vecka observerat mer blågrönalger än veckan innan. Både större och mindre mängder alger finns vid kusten av Finska viken, Bottenhavet och Bottenviken.

Enligt Egentliga Finlands NTM-central har man denna vecka observerat blågrönalger speciellt i de inre delarna av Skärgårdshavet. Observationer gjordes bland annat kring Kimitoön och på havsområdet utanför S:t Karins ocn Nådendal.

Huvudsakligen handlar det i alla fall om mindre förekomster, och några stora algflak finns det inte ännu.

Havsvattnet har värmts upp ytterligare sedan förra veckan. I Bottenviken är ytvattnet 14–17 grader, i Bottenhavet 17–19 grader, i Skärgårdhavet 21–22 grader och i Finska viken 16–18 grader.

Inte exceptionellt algläge i insjöarna

I sjöarna är algläget ganska typiskt för slutet av juni, men geografiska skillnader finns. Det varma vädret har inte fått blomningen att öka, liksom man befarade.

Tvärtom finns det på vissa ställen till och med mindre blågrönalger än normalt, till exempel i sydöstra Finland och Birkaland. I Lappland, norra Österbotten och Kajanaland finns inte just några blågrönalgblomningar alls.

karta över södra FinlandSkärmdump/Finlands miljöcentral
Blå prick betyder inga alger, grön betyder lite alger, gul rikligt med alger och röd prick betyder riktigt mycket alger.

Mer alger vid fortsatt hetta

Enligt miljöcentralen ökar risken för mer blågrönalger om det varma vädret fortsätter. Ibland kan också ett ostadigt väder hämta mer alger.

– Ihållande regn, hårda regnskurar eller kraftiga vindar kan hämta mer näring för blågrönalgerna och därmed ökar rikken för mer blomning, säger specialforskare Kristiina Vuorio på Finlands miljöcentral i pressmeddelandet.

Insjöarnas ytvatten är i hela Finland högre än tidigare medeltal. I söder handlar det om temperaturer på 20–24 grader.

Hur ser algerna ut?

En liten mängd blågrönalger ser i vattnet ut som gröna eller gulaktiga partiklar. Smala ränder av alger kan flyta in till stranden.

En riklig mängd blågröna alger bildar vid lugnt väder grön- eller gulaktiga algmattor som anhopas i strandvattnet.

Om algmassan löser upp sig i korn i vattnet när du rör den med en pinne är det frågan om blågrönalger. Om algerna fastnar vid pinnen är det fråga om något annat. I ett vattenkärl stiger blågrönalgerna till ytan som grönaktiga korn inom ungefär en timme.

Algerna förorsakar hälsoproblem

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) kan blågrönalgförekomster orsaka hälsoproblem. Blågrönalgerna producerar ett flertal olika föreningar som kan orsaka symtom. En del av blågrönalgerna kan producera lever- eller nervgifter, men en stor del av symtomen som uppträder hos personer som badar i vattnet kan också bero på andra föreningar.

Framför allt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller blågrönalger. Vatten med blågrönalger ska inte heller användas för att kasta bad, tvätta sig eller vattna. Vid misstänkt förgiftning, uppsök läkare eller ta djuret till en veterinär. Giftinformationscentralen ger vid behov närmare anvisningar.

Dela med dig av dina algobservationer

Insjö-havswikin, som administreras av Finlands miljöcentral, kan du grunda din egen observationsplats och registrera blågrönalgobservationer eller göra enskilda observationer när du rör dig vid vattendrag.

Även observationer av att blågrönalger inte förekommer är viktiga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter