Förflytta dig till innehållet

TBE-fallen ökar kraftigt i landskapet – se upp för fästingar!

Pressbild
fästing i förstoring
Se upp för den här krabaten!

De rapporterade fallen av fästingburen hjärninflammation, eller TBE, är igen på tydlig uppgång i Egentliga Finland. Detta enligt THL:s register över smittsamma sjukdomar. Inom sjukvårdsdistriktet har TBE-fallen fördubblats jämfört med början av 2000-talet.

På Åland har antalet rapporterade fall varit på nedgång, men trenden vände i fjol. Då konstaterades 24 TBE-fall, vilket är nära rekordet 2002 (26 fall).

Det finns ingen befintlig specifik behandling mot TBE, men det är möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen. Vaccinet är gratis för såväl fast bosatta som fritidsbor på Åland samt i Pargas och Gustavs.

Utöver det rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att folk som långvarigt vistas på vissa områden och rör sig mycket i naturen tar vaccinet. I Egentliga Finland handlar det om Åbo, Åbo skärgård, Nådendal, Nystad och S:t Karins.

Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt konstaterades 126 fall av TBE under år 2012 till 2021. Jämför man med de 36 fallen åren 2002 till 2011 kan man konstatera en ökning på 250 procent. I fjol konstaterades femton TBE-fall i området och år 2020 tolv fall.

Mer TBE i hela Finland

Läget i Egentliga Finland följer trenden i resten av landet.

Mellan år 2012 och 2021 har antalet TBE-fall i hela landet tredubblats jämfört med fallen under år 2002 till 2011. Från 266 fall då registrerades under senaste tidsperiod 728 fall.

Se till att inte bli fästingbiten

TBE sprids av fästingar. I värsta fall kan viruset orsaka allvarliga och långvariga neurologiska symptom.

Då man rör sig i naturen gäller det att skydda sig mot fästingar med rätt kläder och att efteråt kolla igenom kroppen i jakt på fästingar. Också husdjuren lönar det sig att kolla igenom pälsen på.

Aktuell info om fästingförekomsten i finns i en webbtjänst, skapad av Pfizer och Åbo universitet. I tjänsten kan man anmäla sina fästingobservationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter