Tumlare efterlyses – iakttagelser kan hjälpa till att skydda den fridlysta lilla valen i Östersjön

Tumlaren är den enda valart som regelbundet påträffas i Östersjön.
Tumlarpopulationen i centrala Östersjön beräknas på basis av akustisk övervakning bestå av endast cirka 500 individer.
I finska vatten upptäcks årligen några individer. Som stöd för skyddsarbetet samlar miljöministeriet och Ålands landskapsregering också in allmänhetens observationer av de fridlysta tumlarna.
Hur känner man igen en tumlare?
Tumlaren känner man lättast igen på den låga, trekantiga ryggfenan som syns när tumlaren kommer upp till ytan.
När tumlaren simmar vid ytan gör den oftast snabba tumlande, rullande rörelser, vilket också har gett djuret dess namn.
När tumlaren andas syns ingen vattenstråle ovanför ytan.
En av världens minsta valarter
Tumlaren hör till världens minsta valarter.
Den är cirka 145–160 centimeter lång och väger cirka 50–60 kilo. Tumlaren är kort och ganska rund till formen. Den har ett litet huvud och saknar den nos som är kännetecknande för många delfinarter.
Tumlare rör sig i allmänhet en och en eller i grupper på några individer. De söker sig i allmänhet inte till fartyg och båtar, såsom delfiner gör.
Blandas ofta ihop med sälar
Ofta förväxlas tumlare med sälar, som är betydligt vanligare i våra havsområden.
Olli Loisa från Åbo yrkeshögskola, specialsakkunnig med ansvar för hantering av observationer och akustisk uppföljning, säger att observationerna av marina däggdjur i Finland oftast gäller sälar.
– I optimala förhållanden kan man skilja åt tumlare från sälar på basis av deras beteende och detaljer. Tumlaren är största delen av tiden under ytan och den rullande rörelsen vid ytan varar oftast bara några sekunder. Sälarna syns ofta på ytan under en längre tid.
Iakttagelser kan rapporteras genom webblankett
Det enklaste sättet att berätta om sina observationer av tumlare är att fylla i den blankett som finns på webbplatsen miljo.fi.
Om möjligt vill forskarna också gärna ha en bild eller en video av djuret.
På det sättet blir det lättare för dem att bedöma osäkra observationer.
Tumlare som fastnat i nät men som är oskadda bör alltid lösgöras försiktigt och släppas fria.
Tumlare som blivit bifångst och dött ska rapporteras till Naturresursinstitutet.
Viktigt att rapportera tumlarobservationer
Den akustiska övervakningen, som utförts sedan 2011, visar att tumlare påträffas regelbundet i det öppna havsområdet söder om Åland och Skärgårdshavet.
Närmare kusten påträffas tumlare sporadiskt, om man ser till de visuella observationer som gjorts.
Allmänhetens observationer är en viktig informationskälla för tilläggsinformation när det gäller att bedöma i vilken grad tumlare förekommer.
Miljöministeriet har tillsammans med samarbetspartner sedan 2001 i form av en årlig kampanj för tumlarobservationer bett allmänheten rapportera observationer av tumlare i de finländska havsområdena.
Tumlaren behöver skydd
Ännu för hundra år sedan levde tusentals tumlare i Östersjön, och beståndet var betydligt större än i dag.
Det finns flera orsaker till att tumlarbeståndet har minskat. De mest betydande orsakerna är miljögifter och att tumlare oavsiktligt blivit bifångst inom fisket.
Fiskeredskap är fortfarande det allvarligaste hotet mot att tumlarbeståndet ska återhämta sig, och därför bör man undvika nätfiske i områden där tumlarna förekommer.
Tumlarna hotas också av försämrade livsmiljöer och störningar som människan orsakar, såsom ökad sjötrafik och ökat undervattensbuller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.