Förflytta dig till innehållet

Ska man kräva körkort av båtförare?

Sjöbevakningen i västra Finland hade åtta nöduppdrag och totalt närmare 40 uppdrag under midsommarhelgen kunde ÅU berätta.

De årliga nyheterna om midsommarhelgen handlar ofta om personer som drunknat eller råkat ut för en olycka. Sommarens stora fest blir för många någonting helt annat än man planerat.

Alla olyckor kan inte förhindras, men många kunde undvikas. Enligt Sjöbevakningen i västra Finland blev nio personer fast för roderfylleri under midsommarhelgen. Det är många personer, med tanke på att promillegränsen till sjöss trots allt är relativt hög.

En lägre promillegräns till sjöss skulle inte lösa alla problem, men en lägre gräns skulle vara en klar signal om att man inte ska köra båt om man är berusad. Promillegränsen i Finland på 1,0 är en av de högsta som finns i Europa.

Att köra båt är en ansvarsfull uppgift. I dag kan vem som helst köpa eller hyra en båt och ge sig ut på en båtfärd. Modern teknik hjälper de ovana båtförarna att navigera, men att veta var man är, är bara en del av båtkörandet.

Finns det något man kunde göra för att öka tryggheten till sjöss? Tanken om ett båtkörkort dyker regelbundet upp i olika sammanhang.

I praktiken finns det i dagens läge många olika sätt på vilket ett båtkörkort kunde genomföras. De teoretiska kunskaperna kunde bevisas genom att ta en examen via ett test på webben. Hur de praktiska kunskaperna eventuellt skulle bevisas är en mera krävande operation att genomföra, men det finns också möjlighet att genomföra virtuella båtturer i samband med ett test.

Ett båtkörkort skulle också tydligt berätta om att det ställs krav på den som ansvarar för en båt och alla ombord. Redan i dag finns det regler om vilken utrustning det ska finnas ombord på registrerade båtar.

Redan att kräva att man kan påvisa sina teoretiska kunskaper om att köra och hantera en båt, inklusive vett och etikett på havet, skulle vara en stark signal om att det finns regler för och förväntningar på hur man ska hantera en båt.

I Finland är många saker, nästan de flesta sakerna, reglerade via lagstiftning. Därför är rätten att köra fritidsbåt utan körkort ett undantag från den allmänna linjen man valt i Finland.

Man kan också ställa frågan varför skulle man inte kräva ett körkort av båtförare? Vilka skulle nackdelarna med ett båtkörkort vara?

Argumenten mot ett båtkörkort för fritidsbåtar handlar närmast om att det skapar onödig byråkrati, extra kostnader och att många redan har någon form av frivillig examen.

Finland har en kort och intensiv båtsäsong, vilket också gör att båttrafiken ibland är livlig. Som motvikt till den korta båtsäsongen finns en lång vinter, som kan användas för att avlägga en examen som ger båtkörkort.

Fördelarna är klart flera än nackdelarna då man funderar på om ett båtkörkort är nödvändigt.

Dela artikeln

4 kommentarer: “Ska man kräva körkort av båtförare?

  1. Christian Kurten skrev

    Bra sammanfattning av Bo Gyllenberg.Ytterligare några kommentarer.
    1. Först borde man definiera vilket problem man försöker åtgärda
    – Dödsolyckor till sjöss
    – Brist på SJ-vettä jos båtförare

    Dödsolyckorna sker i de allra fleata fall på insjöarna där övervakningen är nästan obefintlig. Livväst skulle ha räddat 90 % av offren. De fkesta fallen gäller båtar där körkort inte skulle krävas. Men varje olycka är naturligtvis en för mycket. Det är dock skäl att minnas att i de allra flesta allvarliga olyckor till sjöss är det relativt erfarna båtförare, som säkert är medvetna om att man alltid måste hålla utkik. Mera utbildning är knappast lösningen på detta problem.

    När det gäller sjövett kan vi konstatera att obligatoriskt körkort för bilar infördes för 100 år sedan. Är det någon som anser att det obligatoriska körkortet eliminerat attitydproblemen och fortkörning i biltrafiken? Varför skulle ett båtkörkort vara effektivare? Att man förargar sig på dåligt sjövett är förståeligt men är lagstiftning en effektiv lösning?

  2. Kristian Lindroos skrev

    Kanske det skulle räcka med några lektioner allmänt sjövett i samband med vanliga körkortets lektioner. Vattenjetarnas framfart börjar se farlig ut i farter över 100 km/h och om föraren och jeten tar olika vägar så är situationen genast livsfarlig.

  3. Ted Bergman skrev

    I dagens läge går det inte på ett ställe få skolning och intyg för fritidsbåt förbåde motor och segelbåt på svenska. Traficom vill inte erkänna detta faktum.

  4. Bo Gyllenberg skrev

    Borde nog inte ta ställning till detta, men har så svårt att låta bli. Problemen med att inrätta körkort till sjöss är följande, trots att fördelarna skulle överväga. 1. För vilka båtar kräves körkort, eller skulle det finnas olika körkort för olika båtar. Då tänker jag närmast på segelbåtar, vattenskotrar, supbrädor, maskinstyrka, båtens storlek etc. 2. Hur skulle en skärgårdsbo som i hela sitt liv framfört båtar av olika storlek, plötsligt mista den rättigheten. Hur blev han eller hon plötsligt inkompetent. 3. Att hålla kurser är väl inget problem, men hur skall vi ordna med att köra upp, som det säges till lands. Att göra detta på nätet, är nog litet vågat speciellt här i skärgården där nätet fungerar när det så vill. 4. Vem skall övervaka dessa körkort. Vad jag förstår har sjöbevakningen redan i dag svårt att hänga med med resurser. 5. Det borde säkerligen räcka till att en har körkort på båten, fast de övriga tar del av handhavandet eller… Som sagt sympatiserar jag i princip med Tom Simola, men jag vill visa på bara några av de problem vi stöter på under processen. Det är nog alldeles rätt att uppförandet till sjöss har blivit ngt av en vida västern. Men löser vi detta med ett körkort taget på nätet?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter