Förflytta dig till innehållet

Vedeldning kan förorena luften lika mycket som trafiken på en livlig gata – här är tipsen på att elda smart

Arkiv/Anja Kuusisto
brasa

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har utrett de skadliga effekterna av vedeldning. Utredningen genomfördes i Kuopio på ett småhusdominerat område. Mätningarna genomfördes under olika veckodagar och tider med hjälp av en skjutbar mätningsvagn.

Resultaten visar en tydlig försämring av luftkvaliteten, säger specialforskare Tarja Yli-Tuomi i ett pressmeddelande.

– Vi uppmätte även mycket höga halter av luftföroreningar, som i allmänhet var kortvariga. Men särskilt under kalla kvällar med lite blåst var halterna höga hela kvällen. Utsläppen från till och med enskilda hus försämrade väsentligt närområdets luftkvalitet i dessa situationer.

Även om resultaten av undersökningen gäller vintersäsongen orsakar vedförbränningen utsläpp och hälsoolägenheter även under andra årstider, särskilt i tätt bebyggda områden och vid lugnt väder.

Enligt undersökningen kan man exponeras för en lika stor mängd luftföroreningar under en utomhusvistelse på ett lugnt småhusområde som under en promenad längs en livligt trafikerad gata.

– Halten på svart kol som frigörs ut i luften vid förbränningsprocesserna var enligt vår mätning till och med 5 mikrogram per kubikmeter luft på undersökningsområdet under en lördag kväll. Det är mycket när vi vet att den högsta timhalten svart kol på Mannerheimvägens mätningsstation i Helsingfors år 2020 var 7 mikrogram per kubikmeter luft, säger Yli-Tuomi.

För att minsta möjliga mängd hälsovådliga föreningar ska frigöras i luften vid förbränningen ska veden brännas så rent som möjligt speciellt i tättbebyggda bostadsområden. Det här gäller i synnerhet bastuugnar.

– Bastuugnar kräver stor förbränningseffekt för en kort stund jämfört med värmelagrande eldstäder. Ugnarnas struktur är ju ganska enkel och på grund av den låga verkningsgraden förbrukas mycket ved jämfört med den nytta som fås. Att lära sig elda renare är lönsamt även ur ekonomisk synvinkel eftersom utsläppen innebär förlorad energi.

Tips på att elda smart

Ta in veden 1–2 dygn i förväg.
Töm askan och öppna spjället.
Kontrollera att skorstenen drar, värm vid behov via sotningsluckan till exempel med hjälp av värmefläkt eller hårtork eller genom att bränna en liten mängd tidningspapper.
Försäkra dig om att det kommer tillräckligt med tilluft in i rummet
Bränn endast torr och ren ved – inget skräp, inget behandlat trä.
Använd små vedträn i det första boet, diameter cirka 5 cm, rada veden luftigt.
Lämna minst 1/3 av eldstadens höjd tom.
Tänd på upptill ifall eldstadens tillverkare inte givit andra instruktioner.
Ha luftluckorna tillräckligt öppna.
Lägg till mer ved först när de tidigare nästan brunnit ner till en glöd.
Lägg till endast stora vedträn, omkrets ca 30 cm, rada dem tätt.
Undvik att röra om elden i onödan.
Stäng spjället först när det inte längre finns några glödande kolbitar kvar i eldstaden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter