Förflytta dig till innehållet

Årligen drunknar upp till 150 – så här rör du dig tryggt till sjöss i sommar

Arkiv/ Jan-Ole Edberg
vit motorbåt kör i hård fart på havet
Vem som helst kan hamna i en farlig situation, även kunniga simmare, påminner Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund (FSL).

Då vädret och vattnet böjar bli varmare och många börjar röra sig vid havet är det viktigt att tänka på säkerheten.

Årligen drunknar cirka 100–150 personer i Finland, hälften av fallen brukar ske under sommaren.

Cirka 80 procent av alla drunkningsolyckor i sjötrafiken kunde ha undvikits genom att använda flytväst.

Eftersom olyckor alltid händer oväntat är det viktigt att tänka på säkerheten i förväg, redan före man är ute till sjöss.

Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund (FSL) ger följande råd åt den som rör sig till sjöss:

  • Lämna alkoholen hemma, alkoholen försämrar koordinationsförmågan och bedömningsförmågan vilket kan leda till farliga idéer och situationer. En nödsituation som är svår redan i nyktert tillstånd kan bli omöjlig i berusat tillstånd.
  • Vem som helst kan hamna i en farlig situation, även kunniga simmare. Simma längs med stranden så att tårna når bottnen och simma aldrig utåt. Ta alltid med en kompis så hjälp finns ifall någonting oväntat skulle ske. Hoppa aldrig med huvudet före utan att undersöka bottnen först.
  • Håll alltid ett öga på barnen, då barn gillar att leka vid vattnet. Det är viktigt att hålla sig tillräckligt nära barnen och att konstant vara uppmärksam eftersom drunkningsolyckor oftast sker tyst och snabbt.
  • Använd flytväst, då olyckan är inne finns ingen tid för att lägga på en flytväst. Användningen av flytväst är ett av de effektivaste sätten att minska på drunkningsolyckor till sjöss.
  • Du kan påverka säkerheten genom att visa gott exempel, att visa exempel är mycket effektivare än ord.

FSL rekommenderar alla att uppdatera sina kunskaper inom sjösäkerhet och är aktuell med vattensäkerhetskampanjen ”Viisaasti Vesillä” med målet att informera om säkerheten till sjöss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter