Förflytta dig till innehållet

Mikael Aalto utsågs till årets potatisknöl på traditionell Nagufestival där potatisen sålde som smör regnet till trots

På lördagen var det igen dags för Nagus traditionella potatisfestival De Vita Päron, efter två års pandemipaus.

Det är kulturföreningen i Nagu, Multiculti, som står bakom evenemanget.

Föreningens sekreterare Mona Hemmer har hållit i trådarna för potatisfestivalen i 15 år och är glad att den nu ordnas igen.

— Folk har varit ivriga att få ordna festival igen och allt har löpt fint om man bortser från regnet, säger Hemmer.

På festivalen säljs nypotatis och annat närodlat i marknadsstånden som står uppradade i Södra hamnen.

Därtill finns falafeller, vårrullar, ukrainska pajer, plättar på ankägg, grillad korv, sylt, saft, honung och hantverk bland utbudet.

Under dagen ordnas också musikprogram.

— Både unga och äldre Nagubor och sommargäster brukar komma på marknaden, men i år är det nog lite glesare på grund av vädret, säger Hemmer som ändå är nöjd.

Tre kvinnor iklädda regnkläder ler mot kameran. I bakgrunden syns torgvimmel.Klara Fält
Arrangörerna Margot Wikström och Mona Hemmer, samt speakern Ann-Helen Saarinen (t.h.) är nöjda med årets festival regnet till trots.
arkiv/Klara Fält
Traditionsenligt uppträdde ”Evita Päron”, som i år var Marianne Maans, med sången om potatisodlarens vedermödor och den härliga Nagupotatisen, till melodin Don’t cry for me Argentina.
Ett band med unga tjejer spelar musik.Klara Fält
Nagubandet Plutos Return med Jeanina Adolfsson, Julia Adolfsson, Amelia Engström, Astrid Friman och Emilia Andersson uppträdde också på festivalen.

Mikael Aalto blev årets potatisknöl

Huvudprogrammet på potatisfestivalen är kröningen av årets potatisknöl. Titeln går till en person som Naguborna har röstat fram, som har varit aktiv och engagerat sig för lokalsamhället.

I år gick titeln till Mikael Aalto. Aalto är aktiv inom flera lokalföreningar och har bland annat varit den drivande kraften i kommunalstugeprojektet i Nagu.

— Visst är det en ära att få gå med i ”knölgruppen”, säger Aalto.

Han konstaterar att samarbetskänslan i Nagu är stark.

— Det bästa med Nagu är människorna, vi har en positiv ”fiilis” här.

Utöver människorna räknar Aalto upp naturen, vinterlugnet och -mörkret, samt sommarvimlet som sina favoritsaker med Nagu.

Arkiv/ÅU
Mikael Aalto är bland annat ordförande för Nagu Hembygdsförening och sekreterare i lokala Folkhälsans styrelse.

”Festivalen inleder sommarsäsongen”

Vid Rotaryklubbens marknadsstånd står Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Annemo Palmroos-Broos och säljer bland annat lokalodlad potatis.

— Nypotatisen är nästan helt slutsåld, vi har sålt fints trots vädret, säger Palmroos-Broos.

Försäljarna konstaterar att odlarna har väntat på regn redan en tid och att det var typiskt att det kom just på festivaldagen.

— Men här är ju folk ändå. Potatisfestivalen inleder sommarsäsongen i Nagu och både lokala och sommargäster brukar hitta hit.

Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Annemo Palmroos-Broos sålde potatis, äppelmust och rabarber på marknaden och berättar att produkterna gick åt.

I år kunde festivalbesökarna också smaka på Ukrainska bakverk. Vid ett marknadsstånd prytt med Ukrainas flagga står Liydmila, Valia, Elena och Natasha och säljer både salt och sött.

De har kommit som flyktingar från Cherson och Odessa och har inkvarterats i Kirjais hos en lokal familj, berättar Liydmila och Natasha med hjälp av ett översättningsprogram.

De talar inte engelska men har lappar på svenska där det framkommer vad bakverken innehåller.

— Allt är bakat enligt ukrainska recept, berättar de medan de presenterar de olika produkterna.

Kvinnorna berättar att de har tagits väl emot i Finland och i Nagu och de är tacksamma till sin värdfamilj som hjälper dem med praktiska saker.

Liydmila, Valia, Elena och Natasha sålde bakverk iklädda skjortor med traditionellt ukrainskt blommönster.

Människorna och de närproducerade produkterna lockar besökare

Fred Svahnström och Marianne Nyberg bor i Nagu om somrarna och besöker i år festivalen för första gången.

— Vi har varit på många Naguevenemang men det här är första gången på den här festivalen, säger Svahnström.

Paret som bor i Stockholm berättar att de har släkt och bekanta i Nagu och att det främst är för att träffa folk som de kommit till marknaden.

Marianne Nyberg och Fred Svahnström bor i Stockholm men har börjat spendera allt mer tid i Nagu sedan de blev pensionärer.

Åbobon Paula Ollilainen har också kommit till Södra hamnen med sina två döttrar och deras kusin. De är på besök i Nagu där de har släkt och passar på att besöka marknaden.

— Vi har flera år varit på potatisfestivalen. Det är främst den närproducerade maten som intresserar, vi brukar köpa grönsaker och jordgubbar, berättar Ollilainen.

Paula Ollilainen kom till marknaden med Mollie, Wilda och Zaida. Ollilainen handlar gärna närproducerat, flickorna ser fram emot att få äta plättar.
Arge Kiil och dottern Eliisa Tamme sålde bland annat Nagulimpa och glutenfria bakverk på marknaden. Festivalen till ära fanns också potatischokladkaka bland utbudet.
Jonna Jalonen säger att det bästa med festivalen är att få träffa bekanta och handla närproducerat. Själv är hon första gången med som försäljare, och säljer tomater från Korpo Trädgård.
Blomsterhandlaren Jenni Hankomäki som bor i Nagu om somrarna tycker att en av potatisfestivalens höjdpunkter är kröningen av årets potatisknöl.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter