Föräldrar kunde ställa hårdare villkor för de unga då de går bilskolan

Uppgiften är inte att peka ut vem som har gjort fel, utan varför något gick fel. Ungefär så sade överkommissarie Mika Peltola förra veckan i en diskussion som gällde trafiksäkerhet.
När en olycka inträffar finns det inte bara en olycksorsak. Det är många faktorer som samspelar, enligt Peltola, som är chef för trafikpolissektorn vid Polisinrättningen i sydvästra Finland.
Om en enda av dessa faktorer avlägsnas eller förändras händer kanske ingen olycka alls.
Det gäller att inte förenkla saker för mycket, olyckor är mer komplicerade än så. Alla människor gör fel i trafiken, men det är kombinationen av faktorer – såsom det vad de andra gör – som avgör hur illa det går.
Därför kan inte heller trafikolyckors ”förklaras” enkelt genom att lättvindigt klassa unga som en homogen grupp, hopplösa i trafiken. Detta trots att unga är klart överrepresenterade i olycksstatistiken.
Unga är överlag bra förare – och kör säkert bättre än vuxna förr. Det är ändå inte så länge sedan Finland var något av ett utvecklingsland då det gällde trafiksäkerhet. Nu är Finland nära världstoppen i trygghet, inte så långt från våra nordiska grannar, som klarar sig ännu bättre.
Unga förare är hur som helst sämre på att bedöma både risker och sin egen förmåga att hantera ett fordon. En faktor som de senaste åren tyvärr har bidragit till detta är solklar: bilskolan, närmare bestämt den krympta bilskolan.
Alla ungdomar som de senaste åren har gått bilskolan har fått ett sämre utgångsläge för trygg trafik än vad unga gjorde förr. Det här är solklart.
Det fanns ett övergripande mål med den senaste bilskolereformen. Körkortet skulle bli billigare.
I grund och botten är det helt ok: den som lär sig snabbt får också sitt körkort snabbt – och betalar inte lika mycket som de som behöver med undervisning.
Det som var illa med reformen är vad denna flexibilitet ledde till. Nu är det faktiskt möjligt att få körkort på två veckor.
Teorin kan skötas på distans och de gånger en elev verkligen måste träffa en bilskollärare i en bil handlar inte om så värst många körlektioner.
Förr tog man teorilektioner ett par månader före körprovet. Trafikförnuftet hade tid att mogna. Nu kan unga skynda sig genom teorin, så att de sedan i praktiken tvingas lära sig teorifrågor – på riktigt – då de redan sitter i en bil och tar körlektioner. Att lära sig köra går inte lika bra då.
Det är klart att de flesta unga tar körkortet på allvar, men då bilskoleprocessen inte stöder inlärningen kan det inte bli så bra som det borde.
I övriga Europa har man också stärkt betydelsen av körlektioner samtidigt som man i Finland flyttat fokus till bilkörning på dator.
Det kanske dummaste som gjordes i den senaste reformen var att det blev så lätt för 17-åringar att ta körkort. Förr skulle man ändå ha vägande skäl för detta.
Tyvärr har de allvarliga olyckorna med 17-åriga förare varit skrämmande många. Somliga hänvisar ändå till att åldern inte är ett bekymmer då man i exempelvis stora delar av USA kan få ett körkort som 16-åring – men det landets trafiksäkerhetskultur är också överlag erbarmligt dålig och det finns dessutom många begränsningar för hur 16-åringar får köra bil.
I Finland vill man nu råda bot på sjuttonåringarnas otrygghet med en ny lagreform: körning nattetid ska förbjudas, dessutom får det finnas bara en passagerare i bilen. Men det finns unga som inte heller annars alltid bryr sig om antalet passagerare, så hur ska det här göra något bättre? Polisens möjligheter att övervaka känns marginella.
Det är många faktorer som samspelar, som överkommissarie Mika Peltola sade. Tyvärr har den krympta bilskolan blivit en allt mer framträdande faktor. Mognad kräver tid, det att lektioner inte avklaras som ett snabbhetstest.
Här är det tyvärr bäst att vända sig till dem som har makten – de som allt som oftast betalar körkortet. Föräldrarna. Då lagstiftara inte sköter sitt jobb är det de vuxna som får lappa. Det är deras uppgift att vara ”besvärliga”.
Hur låter det alltså, att ställa villkor för körkortspengarna? Lite fler lektioner, en långsammare bilskola, färre körtimmar med dator. Samtidigt som bilhanteringsskickligheten blir bättre sker också mognad på annat plan. Prismässigt ger det här knappast en stor skillnad. Tvärtom skulle det här säkert vara en verkligt förmånlig investering i ökad trygghet för en älskad ungdom.
Lösning till sänkt pris på körkortsutbildningen hade varit en ändring av momssatsen. I lagstiftningen sägs klart att undervisning har 0 moms. Idag utgör skatten, 24%, nästan 1/4 av priset på körkortet. Och icke avdragbara lönekostnader är ca 80-90 % av utgifterna. Så statskassan inkasserar i i princip 1/4 av undervisningens pris. Teoriundervisningen kunde integreras i andra stadiets utbildning, som en kurs i kursprogrammet, med krav på att utbildaren är kompetent och behörig. Risken är annars stor att någon timlärare drar kursen, för att få ihop mera undervisningstimmar. Betalaren blir då kommunen, med moms 0.
Vi hade en av Europas bästa körkortsutbildning innan 2018. Experter från många länder kom hit för att lära sig och ta exempel.
Självklart kan eleven köpa ett större undervisningspaket också idag i bilskolan, men tyvärr är det oftast plånboken som bestämmer. Lektionerna kan göras i trafiken istället för med simulator, men då kostar det mera. Oftast sitter föräldrarna på pengarna. Och få föräldrar prioriterar egna barns säkerhet framom kostnaderna för den, tyvärr.
Konceptet fungerar inte.
Nu är det dags för lagstiftaren att backa tillbaka och ta besluten för att igen göra vår trafikundervisning till en av världens bästa. Så länge det ännu finns kvar utbildade trafiklärare på fältet.
Hälsningar från en f.d. Trafiklärare