Kända historiska personer pryder elskåp i Ekenäs

Denna sommar pryds de annars rätt trista elskåpen i Gamla stan i Ekenäs av porträtt av en rad kända, historiska personer som haft betydelse för Ekenäs och utanför Ekenäs.
Det är föreningen Gamla stan i Ekenäs stora sommarsatsning som syns på ett pedagogiskt sätt.

Presentationerna tejpas på elskåpen med bild och info om respektive person samt en qr-kod. Genom att skanna koden med sin telefon kommer man till en längre presentation av personen.
Man kan promenera längs denna ”Walk of Fame” och stanna upp vid de historiska personer som intresserar. Bland de 16 personer som presenteras finns bland andra arkitekter, formgivare, kungar, sångerskor, språkforskare, konstnärer och vetenskapsmän.
Christian Gröndahl, ordförande i föreningen Gamla stan i Ekenäs, nämner Olof Bäckström som formgav den klassiska Fiskarssaxen med orange skaft och Alvar Aalto som designat flera byggnader i Ekenäs.
– Alvar Aalto lärde sig faktiskt simma i Ekenäs, säger Gröndahl.
Gröndahl säger att det är möjligt att urvalet av historiska personer kommer att diskuteras.
– Det ska vara något extra med varje person. Vi valde dessa personer den här gången. Vi nedvärderar ingen fast de inte är med.
Premiär på lördag
En karta med rutten man kan följa kommer att publiceras.
Premiär för ”Walk of Fame” är det lördagen den 11 juni klockan 13 i samband med Ekenäsdagen med start och slut vid Basatorget. Man kan anmäla sig per e-post genom till föreningen. Man kan också beställa en guidad promenad längs rutten via Raseborgs guider.
Föreningen Gamla stan i Ekenäs vill på detta sätt berätta om betydelsefulla och inflytelserika personer med Ekenäs anknytning och samtidigt erbjuda en promenadrutt med historiskt innehåll genom den charmiga, historiska stadsdelen.
– Vi försöker varje år ordna ett evenemang som lockar folk till Ekenäs. I fjol samarbetade vi med Pro Artibus och hade konstverk utplacerade i Gamla stan.
Flera olika evenemang
Föreningen ordnar också en pumpajakt i samband med Halloween som i fjol lockade 2 500 personer. Till jul arrangeras en julkalender där man pyntar 24 fönster med olika julmotiv.
Man tänder också en julgran på Basatorget. På påsken ordnas en äggjakt där man letar ägg och svarar på frågor. Årets äggjakt samlade 1 500 personer.
– Vi har gärna barn runtom oss. Tyvärr finns det få av dem i Gamla stan i dag. Men kanske gör generationsväxlingen ändring på det.
Inom projektet Fågelsången i Raseborg satte föreningen upp cirka 35 fågelholkar i Gamla stans parker i våras.
Den 22 juni reser man en midsommarstång på Västvallen. I juli ordnar man också evenemanget Gamla stan lever med många mindre evenemang under det.
– Vi strävar efter att alla evenemang ska ha en pedagogisk aspekt. Man ska lära sig om Gamla stan och Ekenäs.
Förening som språkrör
Föreningen Gamla stan i Ekenäs grundades för 32 år sedan och har 180 medlemmar varav ett tjugotal utgör den aktiva kärntruppen. För medlemmarna ordnas också en hel del evenemang, inte enbart rekreationssyfte.
– Vi lär oss om byggnadsvård och ordnar plantbytardagar för att återskapa den mångfald som trädgårdarna hade tidigare.
Föreningen grundades dock i tiden för intressebevakning. Föreningen fungerade som språkrör mellan invånarna i Gamla stan och Ekenäs stad då man gjorde upp en ny stadsplan för området. På senare tid har föreningen bland annat tyckt till om de sjövillor som aviserats utanför Södra viken.
– Vår uppgift är att bevara Gamla stan och sköta om dess invånare. Vi har ett ansvar att försöka bevara denna unika stadsmiljö som sett till strukturen förutom i Ekenäs bara finns i Nådendal. Det ligger i vårt intresse att samarbeta med alla kring detta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.