Nu börjar de arkeologiska utgrävningarna vid tågbanan Åbo-Helsingfors
Det planeras en ny tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors och provutgrävningar som görs i vår och i sommar ska ge information om hur mycket fornlämningar det finns i området.
Arbetena inleds i maj och fortsätter till slutet av oktober.
I projektområdet har gjorts en arkeologisk arkiv- och kartutredning år 2010 och terränginventeringar åren 2017–2020. Enligt utredningarna finns det sammanlagt 20 fasta fornlämningar och tre kulturarvsobjekt vid banlinjen eller i dess omedelbara närhet, i en korridor som är cirka 50 meter bred.
Fasta fornlämningar är fredade med stöd av fornminneslagen. Med kulturarvsobjekt avses ett objekt vars bevarande är motiverat på grund dess historiska betydelse och kulturarvsvärden. Kulturarvsobjekt härstammar vanligen från 1800–1900-talet.
– Med de provutgrävningar som inleds nu utreds hur omfattande fornlämningsområdena är och hur de bevarats. Vid utgrävningarna undersöks det arkeologiska objektet eller en del av objektet systematiskt genom att gräva provgropar eller -diken. Observationerna, konstruktionerna och fynden dokumenteras i detalj med tanke på fortsatta undersökningar, berättar projektchef Vesa Laulumaa vid Museiverkets arkeologiska fälttjänster.
– Det är viktigt att arkeologiska objekt utreds grundligt vid planeringen. Vi informerar markägarna personligen om att utgrävningar inleds och om utgrävningarnas innehåll med brev som skickas till deras hemadresser, berättar projektledare Annika Salokangas vid Entimmeståget till Åbo Ab.
Utgrävningar görs i Esbo, Salo, Vichtis, S:t Karins och Pemar kommuner. Provutgrävningsområdena finns på åkrar och i skogar. Arbetena i skogsobjekt görs under sommaren, och arbetena i åkerobjekt slutförs före slutet av oktober.
Efterarbetena och rapporteringen efter provutgrävningarna tar några månader i anspråk. Beslut om egentliga forskningsutgrävningar fattas när järnvägsplanerna är färdiga och investeringsbeslut om banans genomförande har utfärdats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.