Förflytta dig till innehållet

Kryssningen ska börja redan i terminalen – se bilderna på Åbo hamns kommande storbygge

Pressbild
vision av ny terminal
Vinnarbidraget Origamis namn syftar på japansk pappersvikningskonst.

Bidraget Origami, av Helsingforsbyrån PES-Arkkitehdit, är vinnaren i arkitekturtävlingen för Åbo hamns kommande terminalbyggnad.

Terminalen, som blir gemensam för Viking Line och Tallink Silja, är tänkt att stå klar 2026.

Origami är japansk pappersvikningskonst. Det ger en fingervisning om byggnadens ”look”, med sneda, triangelformade ytor.

Jurymedlemmen Pirjo Sanaksenaho, professor vid Aalto-universitetet, säger att juryns tankar bland annat fördes till fartyg och laxar, och att bidraget genast väckte förtjusning.

– Att åka på kryssning är att koppla loss från vardagen. Med den här terminalen börjar resan redan vid terminalen, sade hon när vinnaren avslöjades i Forum Marinum på tisdagen.

Hon berömde också hur terminalens skal av metall och glas vägs upp av mycket trä inomhus.

– Och på terminalens balkonger kan man titta på Åbo innan man kliver ombord.

TerminalPressbild
Utsikt mot slottet.
TerminalPressbild
Bidraget Origami är skapat av PES-Arkkitehdit.

Ovanligt utformad tävling

Slutdelen av tävlingen ordnades i två omgångar. I februari valde juryn ut fem av 18 bidrag som fick förbättringsförslag.

I en andra gallring gick tre av de fem uppdaterade bidragen vidare till finalen, som PES-Arkkitehdit nu alltså vann.

Professor Sanaksenaho säger att vinnarbidraget Origami blev klart bättre av finslipningen. Det gäller framförallt hur folkströmmarna styrs inne i terminalen.

Bidragets huvudplanerare Tuomas Silvennoinen säger till ÅU att arkitekturtävlingen var ovanligt – men lyckat – utformad.

– Det var speciellt att man redan under tävlingens gång såg så mycket på kostnadseffektiviteten och på att simulera folkströmmarna. Oftast tar man sig an sådant först efter att man valt en vinnande arkitektur. Den här tävlingen var ordnad på ett fiffigt sätt, säger han.

TerminalPressbild
Fick beröm för invändig tydlighet.

Terminaler är speciella

Silvennoinen säger att Origamis utseende egentligen inte förändrades mellan tävlingsomgångarna, men att man bland annat spegelvände portarna för inkommande och avgående trafik för logistikens skull.

PES-Arkkitehdit har planerat flera flygterminaler och metrostationer, och är något av en expert på terminaler.

– De är speciella då de ska vara rationella och funktionella men samtidigt också vara en upplevelse i sig. Det är roligt att juryns tankar när det gäller Origami fördes till sådant som vi själva var ute efter, såsom fartyg och vågor, säger Silvennoinen.

En enig jury valde Origami, och hamnens styrelse gjorde sedan det formella valet av vinnare.

Hamnens styrelseordförande Ville Niinistö konstaterar att vilka byråer som stod bakom de olika bidragen var hemligt ända tills dess att valet gjorts. Först då öppnades kuverten med byråernas namn.

Tuomas Silvennoinen från vinnarbyrån säger att de på PES-arkkitehdit är glada över att de inte kollade in konkurrenternas bidrag under tävlingens gång.

– Då hade vi fått panik! berömmer han konkurrenterna.

TerminalPressbild
Mycket träytor invändigt.

Klådde Fokka och Aallonharja

Jurymedlemmen Pirjo Sanaksenaho säger att valet till slut stod mellan Origami och det mera klassiskt lådaktiga bidraget Fokka, ”Fock”, av byrån JKMM Arkkitehdit. Fokka fick beröm för sin stilfullhet och tydlighet, men föll på att det ansågs vara för ospektakulärt.

Det tredje bidraget i finalen var Aallonharja, ”Vågtoppen”, av Zaha Hadid Architects. Det fick mycket beröm för sin wow-effekt, med en lång, vågformad byggnad.

Men bidraget led enligt juryn av finslipningen, där det tvingades dra ner på kostnaderna med resultatet att byggnaden blev lägre och överlag mindre storslagen. Bidraget fick även viss kritik för att trängsel kunde uppstå på en del platser i fyravåningsterminalen.

TermimalPressbild
Förde juryns tankar till vågor och fartyg.

”Väldigt nöjda”

Åbo hamns vd Erik Söderholm, som även satt i juryn, kommenterar tävlingen på idrottsvis till ÅU.

– Jag är trött men lycklig. Vi är väldigt nöjda. Vinnaren uppfyller våra krav på funktionalitet, utseende och kostnad, säger Söderholm.

Han konstaterar att Origami kommer att passa in mycket bra i miljön vid havet och slottet. Terminalen beräknas kosta 40–50 miljoner euro, en gaffel som Erik Söderholm säger att man ska klara av.

Men terminalen är inte färdigplanerad, påpekar han.

– Det arbetet tar ytterligare minst ett år. Tillsammans med arkitekterna ska vi gå igenom planeringen i detalj med bland annat rederierna, tullen och polisen så att den motsvarar deras behov, säger han.

Om ungefär fyra år är det alltså tänkt att samterminalen ska invigas.

Men före det ska Viking Line få en ny kajplats. Tidtabellen för det bygget kan påverkas av kostnadsläger i byggbranschen och av kriget i Ukraina, inte minst eftersom kajbygget kräver 15 kilometer stålrör.

Tallink Siljas gamla terminal ska småningom rivas medan Viking Lines ska stå kvar, och eventuellt användas för gästande kryssningsfartyg.

Hela projektet Ferry Terminal Turku, med en omfattande ombyggnad av hamnområdet, beräknas kosta 172 miljoner euro. Projektet är ett samarbete mellan hamnen och de två rederierna.

Korrigerad 19.27: ordet gästande tillagt i det nästsista stycket.

TerminalPressbild
Terminalen ska stå klar i Åbo hamn 2026. Till höger skymtar Viking Lines nuvarande terminal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter