Åboforskare utvecklade algoritm som förutspår dödligheten bland coronapatienter

Med hjälp av artificiell intelligens kan Åboforskare nu förutsäga dödligheten bland coronapatienter som får sjukhusvård.
Algoritmen kan användas oberoende om patienten är vaccinerad mot corona eller inte. Virusvarianten påverkar heller inte prognosen.
Fram till slutet av 2021 hade coronapandemin krävt 15 miljoner människoliv. Därför är det viktigt för hälsovården att få en uppskattning av patientens hälsotillstånd och av sjukdomsförloppet i ett så tidigt skede som möjligt.
Som ett svar på problemet utvecklade Riku Klén, forskare vid Åbo universitet, en öppen maskininlärningsmodell som går under namnet CODOP, som står för Covid-19 Disease Outcome Predictor. Modellen förutsäger överlevnadsgraden hos coronapatienter.
I den internationella forskningen användes ett material från ungefär 30 000 patienter, som samlats in från över 150 sjukhus på olika håll i världen. Blodprover samlades in i Spanien, USA, Honduras, Bolivia och Argentina.
CODOP-modellen förutsäger patienternas dödlighet utifrån 12 olika värden; patientens ålder och 11 andra värden som fås ifrån blodprover, så som CRP och kreatinvärdet som mäter njurarnas funktionsförmåga.
— För tillfället har över 300 sjukvårdsorganisationer använt sig av maskininlärningsmodellen som vi utvecklat, för att förutsäga hälsotillståndet hos coronapatienter. Över 12 000 patienters information har analyserats med programmet, säger Klén.
Flera universitet runt om i världen deltog i undersökningen. Centrala delar av forskningen utfördes i PET-centret vid Åbo universitetscentralsjukhus samt Max-Planck institutet i Österrike.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.