Förflytta dig till innehållet

Sirkkala skola och Sirkkalabackens skola kan fusioneras – i bakgrunden finns en FN-konvention

Två gamla trähusArkiv / Stefan Holmström
Här blir det skolstart igen höstterminen 2023, men kanske på ett litet annat sätt.

När nya Sirkkala skola i Åbo planerades 2017 togs beslutet att skolan ska dimensioneras för tre parallellklasser. Det kommer att möjliggöra en miljö där alla barn med funktionsvariationer kan gå i samma skola.

I praktiken betyder det att Sirkkala skola och Sirkkalabackens skola kan bli en skola.

– Det här har mognat fram under en längre tid. Skolornas rektorer har också drivit det här, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning.

Det är Kjellman som har gjort en sammanställning för svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning av vad det här skulle betyda. Sektionen beslöt på tisdagen att planerna kan gå vidare.

Innan ett beslut kan tas ska man inte bara höra anställda och föräldrar utan i princip alla som skulle beröras av fusionen. Tanken är att det här arbetet inleds i augusti och i början av höstterminen.

Den möjliga fusionen kan bli verklighet hösten 2023, då nya Sirkkala skola står klar.

En skola för alla

Finland ratificerade FN:s funktionshinderkonvention 2016.

Enligt konventionen ska alla ha en jämlik chans att delta i utvecklande och inkluderande undervisning på alla dess nivåer, oberoende av personliga begränsningar eller utvecklingsnivå.

Känslan av delaktighet stärks då personer med funktionsnedsättning redan i barndomen kan lära sig tillsammans med sina jämnåriga.

Det nuvarande skolsystemet garanterar inte att unga med funktionsvariation hittar en plats i arbetslivet. Många av dem pensioneras tidigt fastän ordentlig utbildning och lite extra hjälp kunde hjälpa dem hitta ett jobb.

Källa: Föreningen Vi delaktiga (Me osalliset)

Tegelhus och trähus och byggarbetsplatsStefan Holmström
Sirkkala skola finns högst upp på tomten, Sirkkalabackens skola (t.h.) i tomtens nedre ända.

Fram tills nu har de två skolorna verkat som grannar. I Sirkkalabackens skola har undervisningen i årskurserna ett–tre skett i smågrupper som integrerats gradvis i Sirkkala skolas klasser.

De lite äldre eleverna har för det mesta inkluderats i samma basgrupper som Sirkkala skolas elever.

Eleverna i årskurserna 7–9 har däremot fortsatt sin skolgång i S:t Olofsskolan, men de har fortsättningsvis varit elever i Sirkkalabackens skola.

– De upplever att de går i S:t Olofsskolan och ibland har de känt sig förbigångna.

Det har ibland också brutit i informationen då eleverna i samma skolbyggnad de facto inte varit elever i samma skola. Därför är det också tänkt att de äldre barnen med funktionsvariationer i framtiden uttryckligen skulle vara elever i S:t Olofsskolan.

Nu i Kärsämäki

Sirkkalabackens skola är en specialskola för elever i årskurs 1–9. Skolan har cirka fyrtio elever.

Skolan fungerar för tillfället i samma fastighet som Sirkkala skola, som är tillfälligt utlokaliserad till Kärsämäki.

De äldre barnen (årskurs 7–9) är elever i Sirkkalabackens skola men går i skola i samma fastighet som S:t Olofsskolan, vid Klostergatan.

Trähus under reparationStefan Holmström
Bygget av ett helt nytt skolhus och renoveringen av fyra byggnader ska vara klara nästa år.

De nya, tredje parallellklasserna i Sirkkala skola skulle utgöras av mindre grupper med klasslärare, specialklasslärare och handledare. I ett och samma klassrum sker ofta parallellundervisning, vilket ställer stora krav på undervisning och det stöd som ges barnen.

”För de elever som är sköra och i dåligt skick behöver studieron säkerställas, trots att någon av eleverna kanske har en dålig dag”, som det står i sammanställningen för sektionen.

Någon kan ha motoriska utmaningar, en annan koncentrationssvårigheter, en tredje autistiska drag. De små grupperna delas ibland också in i mindre grupper, enligt elevernas behov.

– Det viktiga är att det finns omsorg och kunnande. Det svåra har ändå varit att rekrytera lärare med det specialkunnande som behövs, säger Kjellman.

Omställningen till en skola med tre parallellklasser där allt fler barn inkluderas förutsätter mer resurser, betonar Kjellman.

– Det här är inte ett sätt att få besparingar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter