Personalutbildning och tekniska lösningar ger passagerarfartygen beredskap mot cyberhot

Enligt Traficoms cybersäkerhetscentral finns det en ökad risk för cyberattacker i och med att ett Natomedlemskap är aktuellt.
I den åboländska skärgården är det Finferries som ansvarar för färjorna.

På vilket sätt har ni förberett er för möjliga cyberhot, vd Mats Rosin?
– Vi har beredskap. Jag vill och kan inte säga mer än det.
Kontinuerlig utveckling
Vid Viking Line svarar rederiets tekniska direktör Ulf Hagström så här:
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och stärka vår IT-säkerhet. Vi använder flera olika lager av säkerhetsskydd, bland annat överbelastningsskydd och tjänster som identifierar onormal datatrafik, segmentering av nätverk och externa säkerhetsparter.

Rederiet utbildar också aktivt sin personal för att öka medvetenheten om olika cyberhot.
Finns det en risk att en omfattande cyberattack kunde få Viking Glory eller Grace att driva på havet eller att fartyget okontrollerat i hamnen skulle köra in i kajen?
– Fartygens kontrollsystem är isolerade från den övriga IT-verksamheten och fartygen bör kunna manövreras på ett säkert sätt även om de här systemen skulle vara ur funktion.
Viking Line har också olika så kallade incidentplaner för att så fort som möjligt kunna genomföra en återställning av sina system vid en eventuell attack.
Personalen har fått utbildning

Vid Tallink Silja svarar kommunikationsdirektör Marika Nöjd att hela koncernen har direktiv för cybersäkerhet och att fartygens personal har fått utbildning i det.
– Vi har också en person som dagligen följer med cybersäkerheten. En cyberattack skulle inte påverka hur fartygen styrs eller körs.
Rederiet följer också i samarbete med andra med webbsystemens situation och hur de fungerar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.