Bankdirektör för en dag – i Företagsbyn får man öva sig på att jobba
I Företagsbyn i Åbo vimlar det av sjätteklassare från S:t Karins svenska skola. Bankdirektörer, läkare och servitörer samarbetar och utför sina uppgifter. Emil Törn och Julian Leino har lyckats få jobb på banken.
– Det är roligt att dela ut bankkort och betala ut löner, utbrister Emil Törn, som prövar på jobbet som bankdirektör på OP Andelsbanken i Företagsbyn.
– Sen hjälper vi kunder att placera pengar. Vi hjälper egentligen med allt som har att göra med pengar, säger Julian Leino, som testar på att vara företagsrådgivare på OP.

Företagsbyn är ett koncept som ska uppmuntra skolelever till entreprenörskap och företagande.
Före besöket i byn gör eleverna en arbetsansökan i klassrummet.
– Somliga jobb var grymt populära. Bekanta arbeten som hade att göra med att sälja saker var jobb som eleverna lätt tydde sig till. Chefer och direktörer förväntas vara med på möten och framträdanden, så mer utåtriktade elever drogs till dem, förklarar Fredrik Borg, klasslärare i S:t Karins svenska skola.
På plats i Företagsbyn får eleverna öva på hur det är att arbeta och ”få betalt”. Ingen blev besviken om de inte fick jobbet de sökt som första alternativ.
Evenemanget hjälper eleverna att öva på sina arbetsfärdigheter och utveckla medvetenhet om sin egen ekonomi.
– Jag har lite mera jobb på min lista och får lite högre lön, men lite högre skatt också. Min skatt är 20 procent, men Julian har bara 16 procent. Om man har mera jobb och flera uppgifter så ska man få högre lön, konstaterar Emil.

Både Emil och Julian vill gå i sina pappors fotspår. Men idrotten lockar också.
– Min pappa är direktör för ett företag och det skulle jag också vilja bli, säger Emil.
– Min pappa jobbar på en bank. Jag vill bli företagschef eller fotbollsspelare, förklarar Julian.
– Får jag ännu säga att jag skulle vilja bli en tennisspelare eller en flygkapten, inflikar Emil snabbt med ett leende.
De unga arbetstagarna diskuterar ifall man kanske kan jobba efter att man spelat tennis. Att få hjälpa andra känns också viktigt.
– Jag tycker om att hjälpa andra. Jag är social och tycker om att tala med andra, säger Emil.
Emil och Julian vill också inspirera andra elever och säger med en mun:
– Sök jobb!

De 30 eleverna utför ivrigt sina uppgifter i Företagsbyn.
– Det här är en jättebra idé! Vi hade grymt pigga och förväntansfulla elever på morgonen när vi kom, säger klasslärare Fredrik Borg.
I Företagsbyn får eleverna lära sig hur det är att jobba på riktigt. Flera elever nämner att det är bland det bästa de upplevt under evenemanget, medan de ivrigt diskuterar och strosar fram mellan OP, Terveystalo och Stadshuset.
Ifjol blev besöket i Företagsbyn inställt på grund av coronapandemin.
– Vi är jätteglada att vi hade möjlighet i år, det skulle ha varit för sent för flera lågstadieelever nästa år.
Fredrik Borg och klassen är heller inte rädda för corona, utan tycker att det är värt att ta chansen.
– Det kändes vettigt att ta coronarisken. Det är två års upplevelser som vi tar igen, säger Fredrik Borg.

I år satsar Företagsbyn på svenskan. Mia Dietrich-Isomaa, sakkunnig på Ekonomi och ungdom TAT, förklarar att PISA- undersökningen från 2018 visar att de svenskspråkiga elevernas ekonomikunskaper ligger på lägre nivå än kunskaperna som elever från finska skolor har.
– Vi vill satsa på svenskan. Vi har fått pengar i år för att satsa på våra svenskspråkiga tjänster. Vi vill också gärna anställa tvåspråkiga, säger Dietrich-Isomaa.
Hon har jobbat på Företagsbyn sedan 2013 och säger att evenemanget blivit ett dragplåster.
– Företagsbyn är en bra tjänst och har lockat till sig 83 procent av alla sjätteklassare i Finland. Upp till 73 procent av landets niondeklassare har besökt evenemanget.

Jemima Backman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.